У межах проекту «Посилення участі громадянського суспільства у роботі Міністерства соціальної політики та процесі національного примирення» заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін представив 27 радників з питань внутрішньо переміщених осіб. Це спільний проект Мінсоцполітики, громадської організації «Крим SOS» та Міжнародної організації Stabilization Support Services за підтримки уряду Великої Британії. Презентація проекту відбулася перед початком навчального тренінгу «Діяльність позаштатних радників міністра соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб із АР Крим і сходу України».

Як зауважив Віталій Мущинін, на посади позаштатних радників зі 120 претендентів відібрали 27 кандидатів. Частина з них — переселенці. Вони хочуть допомогти співвітчизникам адаптуватися в новому середовищі, звернувши увагу держави на необхідність тривалої програми підтримки громадян з Криму і сходу країни.  Заступник міністра наголосив на нагальній потребі посилення соцзахисту вимушених переселенців. Нині в Україні їх зареєстровано мільйон 450 тисяч.

— Наше міністерство і ще 14 працюють над забезпеченням житлом, роботою і наданням різних соцпослуг для співвітчизників, які потрапили в скруту, — повідомив Віталій Мущинін. — Щоб розуміти ситуацію на місцях по-справжньому, хочемо бачити її вашими очима. Завдяки вашому неупередженому ставленню зможемо систематизувати питання, які вимагають першочергового розв’язання.

Координатор міжнародної організації Stabilization Support Services Брайан Кер назвав тренінг «будуванням мостів». Бо на позаштатних радників лягає відповідальність налагодження зв’язків між тимчасово переміщеними особами, урядовими організаціями і громадою, в якій люди мають облаштувати своє життя.

На думку однієї з 27 позаштатних радників Валерії Вершиніної, незалежно від того, скільки часу триватиме конфлікт на сході, про переселенців слід думати з перспективної точки зору. Не лише про облаштування,а й про  їхні виборчі права, про впорядкування документації для тих, хто переїхав без трудових книжок і самотужки не може їх поновити, бо підприємства, на яких вони працювали, розбомблено чи розкрадено тощо.