ПОЖЕЖА. 1 серпня о 6.35 ранку в Гурзуфському лісництві локалізували пожежу. Про це повідомили в управління МНС  України в Криму. За дві доби у Ялтинському гірничо-лісовому природному заповіднику площа знищеного вогнем лісу з 0,2 га сягнула 10 га.

На цю хвилину густі клуби диму ще вкривають гори, а в самій Ялті стоїть смог. Тушіння пожежі продовжується. До її ліквідації залучено понад  700 чоловік та 69  одиниць різної техніки, зокрема три гелікоптери та літак. Окрім підрозділів МНС до тушіння залучені лісничі, бійці внутрішніх військ. Більше 100 військовослужбовців окремої бригади військ берегової оборони українських ВМС.

Як повідомив «УК» заступник Ялтинського міського голови Олександр Олефір всі комунальні підприємства, санаторії та приватні підприємці Великої Ялти долучили до боротьби із стихією. Вони направили на тушіння пожежі 14 водовозок і забезпечили харчуванням ліквідаторів надзвичайної ситуації.

Він також повідомив, що підйом на плато «Ай-Петр» та спуск з нього здійснюється тільки по канатній дорозі. Трасу для громадського транспорту перекрили із-за необхідності безперебійного руху спецтехніки.

За підозрою у підпалюванні лісу на території Ялтинського гірничо-лісового природного заповідника в день пожежі було затримано двох мешканців України. Як повідомили в прокуратурі Криму за фактом виникнення пожежі Ялтинським міськуправлінням міліції порушено кримінальну справу за статтею -- нанесення умисної шкоди, шляхом підпалу. Підозрюваний у скоєнні злочину затриманий. Під час слідчих дій з’ясувалось, що причиною підпалу стало  нестримне бажання підозрюваного подивитися як буде горіти суха хвоя. Все спалахнуло за лічені секунди. Тікаючи,  горе-підпалювачі зіштовхнулися з директором заповідника, який їх і затримав.  Тепер чолов’яга за таку витівку може поплатитися позбавленням волі на термін до 12 ти років. 

Під час перебування на місці пожежі голова виконавчої влади Криму Анатолій Могильов повідомив, що враховуючи масштабну пожежу, яка сталась наприкінці червня і вирували 4 доби та знищила 8 га лісу, було закуплено 10 км пожежних рукавів.

«Необхідно приймати рішення про їх закупівлю в ще більшій кількості, оскільки в горах дуже великий перепад висоти з плато, де перебувають водовозки, до місцевості, де поширюється вогонь. А в перспективі необхідно думати про те, щоб мати на місці техніку для гасіння пожеж більшого об'єму, враховуючи, що в умовах гірської скелястої місцевості вкрай складно дістатися до вогнища спалаху», дійшов висновку голова Ради міністрів автономії.