Перший  півфіналіст чемпіонату Європи з футболу визначиться вже сьогодні увечері в матчі Польща — Португалія. Першого липня розберуться між собою  Уельс та  Бельгія,  2 липня — Німеччина та  Італія, 3-го — Франція та  Ісландія.

Саме ісландці створили поки що найгучнішу сенсацію Євро-2016, вибивши з турніру в 1/8 збірну Англії, а отже, й відправивши у відставку Роя Ходжсона.

Подивований перемогою збірної Ісландії над командою Англії (2:1) і головний тренер збірної Німеччини Йоахім Льов.  А оскільки переможець чвертьфінальної пари  Франція — Ісландія зіграє з переможцем матчу Німеччина — Італія, фахівець робить компліменти дебютантам: «Можливий півфінал з Ісландією? Так далеко ми не загадуємо. Однак те, що ісландці обіграли англійців, мене здивувало. Вони дуже здорово грали, суперсконцентровано, їх складно обіграти», — цитує Льова офіційний сайт Німецького футбольного союзу.

Не сенсацією, а помстою за фінал Євро-2012 називають оглядачі перемогу збірної Італії у чвертьфіналі над чинними чемпіонами континенту іспанцями. Саме італійці мали б перемогти, виходячи з того, що вони та іспанці показували у групах, однак  під час матчу (навіть після першого голу) впевненості в такому результаті не було. Здавалося,  підопічні Вісенте дель Боске ось-ось відквитають пропущений  гол, і  тоді смакуватимемо футбольний десерт. Натомість іспанці попалися на контратаці, а отже, змушені аналізувати свої прорахунки. А «Скуадра Адзурра» готується до протистояння з «Бундестімом».

Середня результативність групового етапу Євро-2016 була 1,92 голи за матч. В 1/8 фіналу цей показник порадував більше: в 8 матчах команди забили 19 голів, середня результативність першого раунду плей-оф на Євро — 2,3. Найрезультативнішим видався матч Угорщина — Бельгія. Такі команди, як збірна Угорщини, викликають повагу: вони б’ються на полі, не здаються навіть програючи з великим рахунком,  і  не перестають атакувати. Мабуть, ця самобутня команда не заслужила поразки з рахунком 4:0, та й попри результат,  угорці можуть пишатись своїми хлопцями. А бельгійці змушені будуть доводити свою боєздатність у матчі з іншою командою-бійцем — збірною Уельсу. 

 Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»