Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

За роки президентства Віктора Януковича заповідна справа в Україні відчутно занепала. Нових національних парків не створювали, а створених раніше держава майже не підтримувала. «Зависло» й питання перетворення у нацпарки так званих мисливських резиденцій.

«З 2010 року Державне управління справами не виконує указів, які передбачають реорганізацію президентських резиденцій «Залісся», «Білоозерське» та «Синьогора» у національні парки, — каже заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. — Це мало відбутися ще три роки тому, але не сталося і досі. Однак щороку виділяли величезні кошти з держбюджету на розбудову маєтків на цих територіях».

Дніпровсько-Тетерівське державне лісомисливське господарство, що його Янукович використовував як мисливські угіддя (відоме у народі як «Сухолуччя»), також мало стати національним парком. Мінприроди у 2010 році навіть зібрало майже всі погодження, крім погодження директора цього господарства, яке і заблокувало створення нацпарку.

За останні три роки Мінприроди підготувало документацію для створення 11 заказників та п’яти пам’яток природи загальнодержавного значення, зібрало всі погодження. Проте Адміністрація Президента не передавала ці документи на підпис Януковичу.

Серед проектів указів президента, які давно очікують на підписання, — вісім нових указів про створення заказників та національних парків, зокрема і скандального Біличанського лісу, що в селищі Коцюбинське поблизу Києва. Екологи пропонують новій владі завершити створення національних парків та інших заповідних об’єктів, яке блокувала адміністрація Віктора Януковича.