В інтерв’ю провідним західним виданням Віктор Янукович заявив, що звільнення Тимошенко подало б неправильний сигнал суспільству.

«Який сигнал ми подамо суспільству? Для того, аби мати можливість чинити злочини, треба бути опозиціонером?" - заявив він у розмові із кореспондентами Wall Street Journal, Times та агенції Bloomberg.

Wall Street Journal пише про те, що «підвищивши голос, (Янукович) закликав Захід поважати його країну, і заявив, що у нього склалося враження, що «вони не хочуть дослухатися» до його аргументів про те, що він не втручається у роботу судових та правоохоронних органів».

Водночас, як пише британська Times, український президент заявив, що доля Тимошенко не має стати перешкодою на шляху до європейського майбутнього України, і що незалежно від позиції Євросоюзу він має намір бути у Брюсселі 20 жовтня, аби зустрітися із керівництвом ЄС.

«Європейці зустріч не підтвердили, але я у кожному разі полечу. Ми партнери. Я не збираюся когось благати. Якщо треба зустрітися, то я готовий. Якщо ні - полечу далі. Україна незалежна країна», - цитує Віктора Януковича Times, і додає, що він назвав Юлію Тимошенко «злочинцем, який заслужив сидіти у в’язниці».

Агенція Bloomberg також пише, що український президент не виключає, що підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС може бути перенесено на пізніше.

«Якщо Європа чи Україна з якоїсь причини не готові до цього (підписання угоди), це означає, що рішення може бути ухвалене пізніше. Угода про асоційоване членство, яке надає перспективи вступу України до Євросоюзу, є дуже важливим для нас. Карна справа проти Тимошенко має бути відокремлена від інтеграції України до ЄС», - цитує Віктора Януковича Bloomberg.

Напередодні за інформацією деяких видань керівництво Єврокомісії у неофіційному зверненні до українського президента дало зрозуміти, що без звільнення Тимошенко Києву не варто сподіватися на поглиблення відносин із ЄС. У Брюсселі офіційно не підтвердили наявність такого звернення.

Минулого тижня, після того, як колишнього українського прем’єра було засуджено до 7 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у січні 2009 року, керівництво ЄС назвало цей вирок «прикладом вибіркового правосуддя», що мало чіткі політичні мотиви.

Цього тижня Київ та Брюссель мали завершити переговори щодо створення зони вільної торгівлі.

Раніше можливим компромісом у питанні звільнення Тимошенко вважали внесення змін до українського карного законодавства, які мали бути розглянуті у Верховній Раді цього тижня. Проте на запитання західних журналістів щодо можливості втілення такого сценарію, Віктор Янукович відповів: «Ви що, чули, щоб я щось обіцяв?».

Подаючи цю цитату українського президента, Wall Street Journal також наводить слова американського дипломата про те, що у ситуації із можливим звільненням Тимошенко завдяки зміні карного законодавства «схоже, що вони (українське керівництво) водили нас за ніс».

БІ-БІ-СІ ua