КАЗКА

Тернопільська художниця Наталія Собкович підготувала виставку ілюстрацій до книжки

Понад місяць у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розповідатимуть казки. Ні, не словами, а графічними ілюстраціями. Таку виставкову подію мають уперше чи не за весь столітній час існування цього закладу.

Автором ілюстрацій є тернопільська художниця Наталія Собкович. Свої графічні зображення вона створила за мотивами колоритних, поетичних, захоплюючих казок видатного українського письменника, уродженця Тернопілля Богдана Лепкого. Торік тернопільське видавництво «Богдан» саме взялося видати ці його твори і запропонувало пані Наталії проілюструвати їх. Художниця не хотіла ляльковості, бо «казки дитячі, але водночас і дорослі». Це означає, що має бути цікаво всім. На допомогу покликала графіку, бо любить художниця «гарну лінію, яка аж звучить, мов струна».

Наталія Собкович: «Ось такий у мене змій — фантастичний, грізний і водночас добрий». Фото автора

87 ілюстрацій створила Наталія Собкович до видання «Казки Богдана Лепкого». На кожній сторінці книжки — зображення. Цікаво, що вирішила не використовувати всю палітру кольорів, а послуговувалася лише чорним, білим і золотистим, який «збагачує й робить книжку шляхетною». Так воно і є. Лепківські фантастичні оповідки-переспіви багаті на етнографічний матеріал. На малюнках Наталії Григорівни теж відтворено чимало предметів побуту, одягу наших дідів-прадідів. Деякі вона пам’ятає ще зі свого дитинства. Як-от «собачку». З’ясувалося, що в її рідних Федьківцях Збаразького району так називали дерев’яний пристрій, за допомогою якого знімали чоботи. Наталин дідусь таку «собачку»  біля теплої печі «прив’язав». Коли взялася ілюструвати оповідь «Про лиху мачуху, сирітку Катрусю, чорну кицьку, дванадцять розбійників і про князенка з казки», біля печі розмістила не лише дерев’яні ложки, глиняні миски, а й рогач, коцюбу та «собачку». До речі, натурницею чорної кішки стала її улюблениця — домашня біла кицька Дора. Розбійники  в неї не якісь страшні зловмисники, а народні месники — опришки. Навіть фантастичного і грізного персонажа — змія художниця не позбавила добрих рис. Захоплення у відвідувачів виставки викликають щирі, привітні образи діда Моньки та баби, бідолахи-сироти Ксенії та дванадцятьох місяців. До речі, останніх пані Наталя відтворила за віковими категоріями. Скажімо, березень, квітень, травень у неї молоді, «буйні, гарні, як вірли (орли)», а ось три зимові ∂азди — «сиві та старі».

Одна з ілюстрацій до «Казки про Ксеню і дванадцять місяців»

На виставці в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї Наталія Собкович представила ілюстрації лише до трьох казок. Після Тернополя цю експозицію побачать у Бережанах — у меморіальному музеї Богдана Лепкого. Ілюстрації залишаться тут назавжди: Наталія Григорівна вирішила передати їх у дар музею. 

Принагідно зазначити, що «Казки Богдана Лепкого» для Наталії Собкович — друга книжкова ілюстративна робота. Вперше її графічні зображення прикрасили збірку поезій тернопільського поета Олексія Лещишина «Вже ніколи».