МЕТА. Івано-Франківщина долучилася до проекту Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ «Комунікації в сфері репродуктивного здоров’я та здоров’я матері та дитини». Проект реалізовуватимуть упродовж 2013–2015 років. Він має на меті активізацію інформаційно-освітньої роботи з населенням щодо демонстрації важливості здорового способу життя.

«Ми ставимо амбітні цілі, хочемо змінити менталітет людей, — пояснив, перебуваючи в Івано-Франківську, Гуідо Бельтрані, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, спільно з яким втілюють проект. — Прагнемо, щоб люди мали потребу дбати про власне здоров’я». Цього, впевнені ініціатори проекту, можна досягти через проведення фахових консультацій медиків, соціальних працівників, популяризацію у засобах масової інформації певних освітніх програм.

Робота в цьому напрямі в області вже триває і має перші позитивні результати. Зокрема, за підсумками моніторингу, проведеного представниками ЮНІСЕФ та Швейцарського бюро співробітництва в Україні, на Івано-Франківщині стає популярним грудне вигодовування, зростають обсяги споживання йодованої солі, спостерігається тенденція до зменшення кількості жінок, які народжують у підлітковому віці. «На жаль, в Україні кожна п’ята жінка пережила небажану вагітність, — розповіла голова Представництва  ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо. — В Івано-Франківській області це стосується кожної сьомої жінки. Цей показник — один із найменших порівняно з регіонами, які беруть участь у реалізації проекту».

До слова, проект «Комунікації в сфері репродуктивного здоров’я та здоров’я матері та дитини» діятиме також на Рівненщині, Житомирщині та в Криму.

Для Івано-Франківщини цей проект — продовження співпраці, розпочатої ще у 1997 році. З того часу завдяки здійсненню різнопланових програм у рамках співпраці зі Швейцарським бюро співробітництва в Україні та Представництвом ЮНІСЕФ придбано сучасне медичне обладнання, створено центри свідомого батьківства, раннього розвитку дитини, сімейні центри. Область отримала змогу для проведення відеоконференцій та відеоконсультацій хворих дітей. Та головний результат реалізації міжнародних програм для Прикарпаття — різке зменшення, майже вдвічі, рівня смертності дітей і матерів.