ДНІПРОПЕТРОВЩИНА

Криворізьким лелекам віднедавна набагато легше приносити в цей світ нових діточок

Наприкінці минулого року у Кривому Розі відкрили Міжрайонний перинатальний центр, який обслуговуватиме місто і п’ять прилеглих сільських районів. Тут надають медичну допомогу навіть недоношеним новонародженим з вагою від 500 грамів, а також вагітним із патологією плоду, немовлятам із патологією. Концентрація в одному закладі акушерської, неонатологічної та педіатричної служб дає змогу значно поліпшити якість медичної допомоги жителям області.

«У перинатальному центрі створені сучасні умови для спільного перебування матері та дитини. Залучення батьків до процесу лікування та реабілітації дітей у максимально ранньому періоді прискорює одужання маленьких пацієнтів та зміцнює зв’язок між мамою та дитиною», — зазначає головний лікар міського пологового будинку № 2 Ніна Бобровник і додає, що реконструкція пологового будинку під перинатальний центр дала змогу збільшити кількість прийнятих пологів  з 2600 до 3 тисяч у рік.

Криворізький перинатальний центр є першою ластівкою Національного проекту «Нова якість життя — нова якість охорони материнства та дитинства» та регіональної програми з розвитку перинатальної допомоги. Загальна вартість реконструкції становить 99,9 млн грн. Збудовано бактеріологічну лабораторію, відкрито гінекологічне, пологове відділення, відділення патології, розширене відділення реанімації та інтенсивної допомоги новонародженим. Першу чергу центру запустили у 2008-2009 роках. Друга черга будівництва — неонатальний блок. Його кошторисна вартість становить 44 млн грн. З них 38,5 млн грн виділено з держбюджету, 2,5 млн грн — з місцевого і 3 млн грн — спонсорські кошти. В тому числі для оснащення центру сучасним медичним обладнанням передбачено майже 15 млн грн.

На Дніпропетровщині в 2011 році розпочато реконструкцію ще одного подібного закладу. А в самому Дніпропетровську до Дня захисту дітей — 1 червня 2012 року —  планують відкрити регіональний перинатальний центр. Він розрахований на 89 ліжок і  4 тисячі пологів на рік. Вартість проекту — 84,7 млн грн. З них 52,2 млн грн виділяється з державної казни, 21,3 — з обласного бюджету, 4,2 млн грн — спонсорські кошти. Для майбутнього обласного перинатального центру вже придбано 149 одиниць медичного обладнання на суму 14,4 млн грн.