Про те, що вісім вантажівок гуманітарної допомоги від Міжнародного комітету Червоного Хреста проросійські бойовики не пропустили через контрольний пункт в’їзду-виїзду Бугас на Донеччині, стало відомо ще 24 вересня зі слів радника голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Ольги Лень.

Сепаратисти свої дії мотивували вчиненням незрозуміло яких перешкод під час доставки продуктів харчування та засобів гігієни на окуповані ними ж території. В унісон із донецькими бандформуваннями луганські так звані управлінці заблокували роботу міжнародних гуманітарних місій включно з ООН. Цим вони вкотре пішли на геноцид нашого народу. Катастрофічна ситуація склалася в селищах Кам’янка Ясинуватського району, Рідкодуб і Нікішине в Шахтарському районі області. Вантажі з будівельними матеріалами та продуктами життєзабезпечення, привезені із країн ЄС, осіли на невизначений термін на дніпропетровських складах.

Жорсткий контроль за всім, що привозять до окупованого Донецька, здійснює особисто один з лідерів угруповання так званої ДНР Денис Пушилін. Він каже «стоп» допомозі ще з липня 2015 року.

Цю неприховану блокаду та шляхи захисту людей Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обговорив із представниками міжнародних гуманітарних організацій. «Це справжній гуманітарний злочин проти українців, які перетворилися на заручників терористів. Україна закликає міжнародне співтовариство максимально посилити спільні зусилля для відкриття шляхів доступу гуманітарної допомоги до жителів захоплених територій, — наголосив він. — Бойовиків не цікавлять люди. Їхні дії підривають мир і загострюють гуманітарне становище в регіоні. Це питання повинно стати одним із головних елементів переговорів, які нині відбуваються в нормандському форматі на найвищому рівні».

Присутні також означили нагальні практичні кроки для полегшення випробувань жителів постраждалих регіонів і тимчасово переміщених осіб. Ідеться про спрощення процедур передачі гуманітарної допомоги. Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, представники гуманітарних організацій особливо відзначили дії української влади для реагування на труднощі, спричинені російською агресією.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»