Прогнози вітчизняних експертів-правознавців справдилися: Європейська комісія «За демократію через право», більш відома як Венеціанська, загалом позитивно оцінила президентський проект реформування системи української прокуратури. Як повідомляють українські інформагентства, експерти комісії відзначили, що поданий Україною закон «Про прокуратуру» містить більше раціональних і прогресивних норм порівняно з попередніми законопроектами. При цьому один з доповідачів, пан Туорі, наголосив і на важливому політичному значенні цього документа, позаяк реформа органів прокуратури — одна з ключових вимог ЄС на шляху євроінтеграції нашої держави, а тому неодмінно постане в порядку денному Вільнюського саміту.

Європейські фахівці в галузі права зазначили, що проект — лише гарна база для завершення реформи української прокуратури, а тому виокремили в документі питання, які, на їхню думку, потрібно вдосконалювати. Зокрема вони вважають, що гарантій незалежності прокурорів від свого ж керівництва в законі виписано недостатньо. Також законопроект не виключає можливості звільнення генерального прокурора за політичними мотивами, що дає змогу впливати на його позицію і переконання як Верховній Раді, так і главі держави, думають європейці.

До речі, в розділі, де йдеться про гарантії незалежності прокурорів і де зазначено, що наслідком будь-якого впливу на прокурора чи навіть неповаги до нього буде відповідальність, встановлена законом, венеціанські експерти вбачають приховану загрозу свободі ЗМІ й публічній критиці. Ще один блок рекомендацій стосується вдосконалення процедури притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

Комісія наполягає, що вже наступний український парламент має внести зміни в розділ Конституції про прокуратуру, прибравши звідти право прокурорів представляти інтереси фізичних осіб, обмежити право президента звільняти генпрокурора і позбавити Верховну Раду права висловлювати йому недовіру. Причому голова Венеціанської комісії Джанні Буккікіо наголошує, що «підготовка цих правок у Конституцію не повинна перешкоджати ухваленню закону про прокуратуру в рамках чинних конституційних повноважень». Тож парламент з огляду на наближення Вільнюського саміту має розглянути цей закон найближчим часом і опрацювати висновки комісії.