ТЕНДЕНЦІЇ

Попри 12-відсоткове січневе зростання промислового виробництва,  на Миколаївщині ще є резерви

Нарощення обсягу продукції в січні, порівняно з аналогічним періодом 2012 року, відзначено майже в усіх основних галузях промислового виробництва. У постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря — на 1,7%, у металургії, виробництві готових металевих виробів — на 3,8%, у машинобудуванні — майже на 7%. На 37,7% наростили обсяги випуску продукції й підприємства з виробництва текстилю, одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів. Більш ніж уполовину — хімпрому. Спад спостерігається лише у добувній промисловості й розробці кар’єрів, де випущено продукції на 26,6% менше, у виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу і поліграфії — на 21%.

Хоч у січні загальний індекс обсягу сільгоспвиробництва порівняно з минулим січнем становив 95,2%,  усіма категоріями господарств реалізовано на забій 4,4 тисячі тонн худоби та птиці (у живій вазі). Цей показник більший за торішній на 22,2%. А молока та яєць у зимовий період стало менше, ніж торік.

За перший місяць року на ринках області та приватних підприємствах громадяни залишили 1372,5 мільйона гривень, що на 13,2%  більше, ніж у січні 2012-го. Не зменшився, а навпаки, приростив доходи більш ніж на 6% ресторанний бізнес. 

Попри непогані загальні показники, в Миколаївській облдержадміністрації вважають характерним обсяг реалізації промислової продукції на жителя області. І якщо середній в області зріс порівняно з торішнім на дві тисячі і становить 19 тисяч, то в окремих містах і районах він значно нижчий.

На колегії облдержадміністрації голова Микола Круглов порівняв цю цифру із «середньою температурою по лікарні». В обласному центрі обсяг реалізації промислової продукції на душу населення становить 24 482 гривень, у Вознесенську — понад 10 тисяч, а в Южноукраїнську — понад 95 тисяч. Ще більш нерівномірна ситуація в аграрних районах. Якщо в Баштанському районі цей показник майже 15 тисяч гривень, то в Арбузинському — лише 381 гривня, а в Березнегуватському — 25 гривень(!) на рік.  Микола Круглов поставив перед керівниками районів нагальне завдання: знаходити варіанти для збільшення показника. І воно цілком піддається виконанню передовсім через відкриття власних переробних виробництв у сільських районах області.