НАГОРОДА

Документальна стрічка про видатного українського   діяча Олександра Поля отримала Гран-прі на міжнародному фестивалі

Після перегляду стрічки про першого почесного громадянина Катеринослава (нині — Дніпропетровськ) Олександра Поля не відпускала думка: «Ось якими мають бути громадські діячі, державні і місцеві керманичі, депутати! Такі фільми варто було б показувати  на колегіях облдержадміністрацій та депутатських сесіях».

Олександр Поль (1832—1890 рр.) — громадський діяч, підприємець, колекціонер старожитностей (зібрана ним найбільша в Європі колекція з історії краю згодом стала основою Дніпропетровського історичного музею). Він активно діяв у складі Катеринославського земського зібрання, безоплатно працював у повітовій управі. Також входив до комісії з підготовки селянської реформи 1861 року зі скасування кріпацтва і від катеринославського дворянства подавав відповідний проект. Олександр Поль не тільки відкрив залізну руду в Кривому Розі, а й домігся відкриття залізниці і спорудження мосту для неї через Дніпро в Катеринославі. За свій кошт, найнявши закордонних фахівців, провів дослідження залізорудних покладів. І, не знайшовши розуміння на батьківщині, для розробки відкритих ним родовищ залучив інвестиції з-за кордону, створив французьке Товариство криворізьких залізних руд.

«Тільки після дев’яти років звернень Поля до уряду на Криворіжжя відправили експедицію, і вже 1881 року тут була створена перша компанія, — розповідає кандидат історичних наук Ігор Кочергін.  — Олександр Поль витрачав на загальні справи власні гроші, заклавши маєтки свої і дружини. Багато його проектів не були б здійснені без підтримки родичів».

Документальну повнометражну стрічку дніпропетровський телетеатр створив до 180-річчя від дня народження Олександра Поля в циклі робіт про почесних громадян міста. Нещодавно в Одесі на міжнародному фестивалі «Кінологос»  за високий професійний рівень фільм «Олександр Поль» отримав Гран-прі. Стрічка охоплює всю біографію відомого діяча від народження до останніх днів, складається з двох серій по півгодини кожна. У планах телетеатрівців, які вважають своїм обов’язком вести просвітницьку діяльність, — перекласти «Олександра Поля» іноземними мовами, а також представити фільм на інших фестивалях.

«Враження від фільму дуже позитивне, — зазначив ректор Національного гірничого університету Дніпропетровська академік  Геннадій Півняк. — Олександр Поль для молоді слугуватиме взірцем, позитивно впливатиме на формування громадянської позиції студентства. Це людина, котра маленьке місто Катеринослав перетворила на великий промисловий регіон, що розвивається. Поважне місце Дніпропетровщини на карті України  багато в чому є наслідком діяльності Олександра Поля понад 150 років тому».

До речі, у фільмі брали участь студенти театральної студії гірничого університету, а головну роль зіграв монтажер телетеатру Стас Пархомович. «Цікаво, що після зйомок Стас сказав, що став іншою людиною, — розповіла директор, художній керівник Дніпропетровського міського телевізійного театру Ольга Волошина. — Побувавши в цікавому історичному антуражі, примірявши на себе роль Олександра Поля, людина відчула значні зміни в собі. Участь у культурних проектах перетворює душу і йде на користь усім довкола. Мистецтво — це сфера, яка може змінити життя людини».