У березні фахівці Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» організовують у Холодному Яру акцію «Першоцвіт». Долучатися до акції з охорони рідкісних першоцвітів, зокрема підсніжника складчастого, кличуть усіх небайдужих. Підсніжник складчастий надзвичайно вразливий, оскільки притаманний гірським територіям. Натомість у Холодному Яру можна споглядати єдину у світі рівнинну популяцію цього червонокнижного виду.

Тендітні первоцвіти потребують захисту. Фото з сайту sekiller.net

— Таку акцію організовуємо щороку. Триватиме вона впродовж двох тижнів, поки квітуватимуть підсніжники, — повідомила працівниця Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Ольга Галушко.

«Охоронці» дивовижних квітів мешкатимуть у звичайній хаті на узліссі. Завдання полягатиме у тому, аби стежити за довіреним квадратом проростання підсніжників і не дозволяти зривати чи витоптувати квіти.

Щороку до акції долучаються студенти. Однак цього замало. Тому кличуть підтримати акцію усіх небайдужих. Заїжджати на чергування можна як на день, так і на тиждень.

Підсніжник — символ надії. За старовинною легендою, коли перші  люди були вигнані з раю, на землі йшов сніг і було холодно. Єва дуже змерзла. Щоб її утішити, надати надію на кращі часи, кілька сніжинок перетворилися на ніжні квіти підсніжника.