КУТУЗКА. Організована група донецьких спритників  під виглядом працівників міліції займалася здирництвом.

Ким дорослі зазвичай лякають неслухняних дітей? Іноді «бабайкою», нерідко, особливо останніми роками, — рекламою, але найчастіше «дядьком-міліціонером». Власне, представника влади у погонах побоюються і в зрілому віці. Тому саме цю особливість національного лякання використали у своїй діяльності донецькі лже-«менти» — організована злочинна група, члени якої протягом року займалися здирництвом. Причому професійною «родзинкою» спритників стало те, що вони діяли під виглядом співробітників міліції, використовуючи фальшиві посвідчення.

До складу групи увійшли 8 осіб, які вже затримані. Також донецькі правоохоронці спільними зусиллями задокументували незаконну діяльність ОЗГ, члени якої упродовж 2011—2012 років практикували здирництво. Весь цей час вони лякали своїх жертв підробленими посвідченнями міліціонерів, а очолював їх колишній співробітник органів внутрішніх справ. Лідер групи позбувся погонів ще в 2009 році, коли був притягнутий до кримінальної відповідальності за вимагання та отримання хабара в особливо великому розмірі (нині справа розглядається в одному із судів Донецька). І саме він якось запропонував своїм спільникам відносно легкий спосіб заробітку. Попередньо колеги по «бізнесу» виготовили фальшиві посвідчення працівників правоохоронних органів і розробили план дій: кошти вирішили вимагати у затриманих ними осіб, які мали відкуплятися за те, щоб уникнути від притягнення до карної чи адміністративної відповідальності та розголошення конфіденційної інформації про їхнє особисте життя.

Потенційних жертв «міліціонери» здебільшого шукали в місцях масового відпочинку або через Інтернет. Далі діяли за безпрограшним сценарієм: неборакам спритно підкидали наркотичні речовини і погрожували кайданками і тривалим «відрядженням» до тісних приміщень із гратами на вікнах. Однак тут-таки активно пропонували «розрулити» ситуацію, зрозуміло, за певну винагороду. Гроші вимагали безпосередньо із затриманих чи родичів, близьких і друзів: суми, в залежності від ситуації, називали від 1 до 100 тисяч гривень.

За місцем проживання затриманих псевдоміліціонерів проведено обшуки, в результаті яких вилучено та заарештовано майна і коштів на суму більш як на мільйон гривень. Як повідомили в прокуратурі Донецької області, порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ст.189 КК України «здирництво» (позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна) і проводитимуться подальші слідчі дії для з’ясування усіх фактів діяльності злочинної групи.