На «круглому столі» в Запорізькому обласному клінічному онкодиспансері представник  департаменту охорони здоров’я  облдержадміністрації Вадим Мартаков навів страшну статистику: торік в області від раку померли 3358 осіб.  Найбільша смертність від захворювань органів травлення (33%) і дихання (22%), а основні її причини — несвоєчасне звернення  до лікаря та страх перед діагнозом.

Тим часом в області діє розгалужена мережа профільних закладів — Запорізький та Мелітопольський  онкодиспансери,  Бердянське онковідділення, радіологічне відділення обласного центру екстремальної медицини та швидкої допомоги , 31 онкологічний і 21 оглядовий кабінети у складі поліклінік центральних райлікарень, центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Медики наголошували, що рак — тривалий багатостадійний процес. Відомо, що до досягнення пухлиною легенів, шлунка або молочної залози розміру 1—1,5 см минає до 10 років. Нині медицина спроможна вилікувати злоякісні пухлини майже всіх локалізацій, якщо їх діагностовано на ранній стадії. Медичні огляди не рідше ніж раз на рік дають змогу це робити.

Останні три роки в облонкодиспансері впроваджено  сучасні методи діагностики, які розширили можливості лікування хворих на рак: трансуретральна резекція пухлин сечового міхура та передміхурової залози, хіміоемболізація печінки, внутрішньоартеріальна хіміотерапія при раку молочної залози, імуногістохімічне дослідження операційного матеріалу, резекція органів та тканин за допомогою водноструменевого скальпеля тощо.