МОДЕРНІЗАЦІЯ

Урядовці та члени Ради підприємців при Кабміні обговорили Програму активізації розвитку економіки

Уряд виконує нещодавню обіцянку провести широке громадське обговорення Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки. Учора полігоном для слухань став Клуб Кабінету Міністрів, де на зустріч із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим та ключовими урядовцями зібралися члени Ради підприємців при Кабміні.

Розмова відбулася у формі своєрідного «круглого столу» як за формою, так і за змістом. Запрошені бізнесмени й виробничники розмістилися у чотири ряди, що, втім, не заважало їм висловлювати пропозиції до цього стратегічного документа, а главі уряду — уважно вислуховувати й занотовувати найслушніші з них.

Подібний формат таких зустрічей є, за словами Миколи Азарова, найоптимальнішим для розробки, узгодження та ухвалення збалансованих рішень. Наріжним каменем зацікавленої розмови глава уряду одразу ж визначив відвертість і правдивість. Тим більше, що висвітлювати цю подію зібралося чимало представників мас-медіа, специфіка спілкування з якими має бути одна: говорити правду і реагувати лише на неї.

Окреслюючи програму, Прем’єр переконував присутніх, що вона є стратегічним перспективним планом, який чи не вперше спиратиметься на реальні джерела фінансування: бюджетні, інвестиційні, кредитні. Документом визначено ключові точки таких капіталовкладень для отримання мультиплікативного ефекту економічного зростання, збалансування сальдо зовнішньоторговельного балансу. 

Пріоритетами реалізації програми визначено шість основних напрямків: підвищення конкурентоспроможності реального сектору; збільшення його інвестиційної привабливості; розвиток власного виробництва та імпортозаміщення; розвиток високотехнологічних перспективних секторів; структурні реформи у стратегічних секторах; міжнародне співробітництво й розвиток експортного потенціалу.

Розпочати планують, зменшивши втручання контролюючих органів, з подальшого зниження адміністративного тиску, підтримки малого й середнього підприємництва. Скажімо, впродовж року кількість таких підприємств передбачається збільшити на 20%. Так само не влаштовує урядовців і рівень втілення у виробництво новітніх наукових розробок, який нині не перевищує 10%.

Як же збалансувати реальні можливості й потреби сьогодення? На думку Миколи Азарова, підтримку слід сконцентровувати саме на означених напрямках діяльності. «Це насамперед високотехнологічні й конкурентні галузі: авіа-, судно-, ракетобудування, електроніка та приладобудування, нано- й біокомп’ютерні технології, інші сучасні інтелектуальні системи, застосування яких дасть змогу вивести на новий рівень діагностику в медицині, реалізацію передових освітніх програм», — наголосив Прем’єр-міністр.

Про розробку та обговорення програми йдеться вже не вперше, її кінцева форма набуває дедалі реальніших обрисів, що викликає у Миколи Азарова впевненість у майбутньому: «Думаю, наступного тижня ми її затвердимо».