За реформування сфери зайнятості населення так, щоб держава не стимулювала безробіття, а інвестувала у створення робочих місць у країні, виступає Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Таку позицію він оприлюднив під час зустрічі з експертами з питання визначення пріоритетних засад реформування державної служби зайнятості.

«Те, що маємо в цій сфері, зрозуміло, потребує відповідних рішень, щоб система працювала так, аби ми не стимулювали безробіття, а навпаки, інвестували у створення робочих місць у нашій країні», — зазначив глава уряду. Зокрема потребують вирішення питання детінізації, легалізації виплати заробітних плат, а також освіти та підготовки спеціалістів.

Головною ж темою зібрання стало визначення основних завдань у напрямі реформування сфери зайнятості населення, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Експерти й представники уряду обговорили основні проблеми у цій галузі та окреслили ключові завдання у її реформуванні, зокрема наголосили на необхідності формування комплексної державної політики у сфері зайнятості, визначення відповідального координаційного органу її реалізації, поліпшення системи роботи служби зайнятості, впорядкування системи соціальних виплат щодо безробіття, вдосконалення механізмів працевлаштування осіб, зокрема людей з обмеженими можливостями, а також узгодження професійно-технічної та вищої освіти з потребами ринку праці.

За словами експерта ТОВ «Робота Інтернешнл» Тетяни Пашкіної, ринок праці свідчить, що криза в країні минає. Судячи з того, що до чільної десятки найпопулярніших вакансій повернулися адміністративні, які обслуговують продаж, а також маркетинг, бухгалтерія. Щоправда, заробітні плати залишилися на старому рівні.

У результаті обговорення за ініціативою Прем’єр-міністра було домовлено створити робочу групу для напрацювання пропозицій з реформування сфери зайнятості населення.

«Я хотів би, щоб це були не популістські, а реальні речі, які ми маємо змінити зокрема в управлінні процесом, щоб змінити ситуацію на краще, — зазначив Володимир Гройсман. — Думаю, що у нас є всі можливості, щоб змінити цю систему».

У зустрічі взяли участь міністр соціальної політики Андрій Рева, міністр фінансів Олександр Данилюк, керівництво Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства освіти і науки, Державної служби зайнятості, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Елла Лібанова, виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко, президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер, а також представники громадських організацій, суспільних інституцій і профільних міжнародних програм.  

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»