На Рівненщині головне управління (ГУ) Міндоходів в області уклало меморандум про співпрацю з територіальним відділенням Асоціації платників податків. Його підписали начальник ГУ Ігор Скоріков та голова ради територіального відділення асоціації Андрій Марков. 

— І органи Міндоходів, і представники бізнесу прагнуть одного — цивілізованих і прозорих правил ведення бізнесу, розвитку підприємництва та зростання рівня залучення інвестицій в економіку, — каже Ігор Скоріков. — Сьогодні в області працюють інвестори з 37 країн світу, в тому числі з Німеччини, Великої Британії, Кіпру, Нідерландів та Італії. Найбільш інвестиційно-привабливими для них залишаються скловиробництво, деревообробка, будівельні матеріали, електроенергетика.

За його словами, асоціація та податківці спільно працюють, а надалі активніше працюватимуть над створенням сприятливого бізнес-середовища, в тому числі над європейськими механізмами адміністрування податків. Він переконаний, що це вдасться, адже переважна кількість підприємців краю бувають у країнах Євросоюзу, вивчають, як ця сфера розвивається там, і, звісно ж, хочуть працювати легально.

— Меморандум передбачає створення спільної постійно діючої комісії з розгляду спірних питань між платниками податків і фіскальними органами, і подібна комісія, тільки всеукраїнського рівня, могла б стати своєрідною захисною парасолькою для бізнесу, — зауважив Андрій Марков. — Наше головне завдання — захист законних прав та інтересів платників податків. Тому ми не лише моніторимо чинні закони, зміни в нормативно-правових актах, а вказуємо на ті норми, що перешкоджають ефективному господарюванню.

Зокрема, торік підготували 12 пропозицій на вдосконалення норм Податкового кодексу, більшість з яких уже реалізована на законодавчому рівні. Звісно, що в цій роботі потребуємо фахового супроводу, який надають нам спеціалісти Міндоходів.

А перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко зазначив, що для всіх важливо, щоб законодавство, в тому числі податкове, постійно вдосконалювалося.

Водночас маємо змінювати й власну психологію. Нині в області 1,2 мільйона жителів, з них 400 тисяч мають офіційну роботу, але лише 40 тисяч (!) працюють у реальному секторі економіки, тобто створюють матеріальні блага. Звісно, що на 1,2 мільйона жителів вони не заробляють.

Звідси корені дотаційності області. І продуктивність праці в Україні становить лише 23% від тієї, що є в Євросоюзі, — а хочемо жити на європейському рівні. Тож повинні знайти розумний баланс інтересів держави та бізнесу. І наступним кроком стане меморандум про співпрацю між обласною владою та територіальним відділенням Асоціації платників податків України.