ДОМОВЛЕНІСТЬ. Конфлікт навколо надання для експозиції у Луврі окремих творів українського скульптора XVIII століття Іоанна Георгія Пінзеля, що зберігаються у церкві Святої Покрови у Бучачі на Тернопільщині, вичерпано, у цьому питанні досягнуто компромісу. 

Про це повідомив міністр культури України Михайло Кулиняк, який приїхав до райцентру, аби врегулювати конфлікт між релігійною громадою Бучача та музейниками, що давно триває навколо робіт Пінзеля, повідомляє УКРІНФОРМ.

«Є речі, котрі всіх нас повинні об'єднувати. І скульптор Пінзель саме є таким чинником, котрий може яскраво презентувати Бучач та Україну в Луврі, а отже, в усьому світі», – сказав М.Кулиняк.

Він особисто гарантував, що рельєфи Пінзеля «Благовіщення» і «Янгол-охоронець», які зберігаються у церкві Святої Покрови у Бучачі, будуть передані для транспортування на виставку у Францію у присутності представників Лувру, а після виставки повернуться назад до храму.

Слід зазначити, що релігійна громада Бучача впродовж кількох десятиліть намагається відстояти право на те, щоб сакральні твори Пінзеля зберігалися у місцевій церкві Святої Покрови, для якої й були виготовлені. Однак бучацькі скульптури та рельєфи великого майстра «кочують» світом ще з радянських часів, коли церкву Покрови зачинили, іконостас розібрали та вивезли у музеї Львова і Тернополя. Доля окремих експонатів, у тому числі Царських воріт церкви Святої Покрови, досі невідома.

Поспілкувавшись із представниками релігійної громади, міністр культури погодився з вимогою місцевої влади та парафіян повернути у бучацькі храми твори Пінзеля, котрі зараз зберігаються у тернопільських музеях, а також підтримав ідею створення у будівлі бучацької міської ратуші музею всесвітньо відомого скульптора.