НАБРИДЛО. Саме таку мету поставив перед собою Республіканський комітет Криму з охорони культурної спадщини, який  розпочав акцію «Збережемо археологічну спадщину Криму». Учасники заходу не зволікаючи взялися за роботу. Протягом години засіяли 2 га «печерного міста» Бакла, що розташоване в Бахчисарайському районі, десятьма кілограмами металевої стружки.  Обрали це городище не випадково, оскільки за 800-річну історію воно накопичило багато археологічних цінностей, які мало вивчені істориками, зате постійно перебувають під пильним оком «чорних» археологів. Про це переконливо свідчать «свинорийчики» — невеличкі ямки, якими всипане підніжжя та плато Бакли.

Металеве сміття допоможе боротися з «чорними» археологами. Фото автора

«Чорні» археологи, як правило, працюють з металошукачами, що реагують на будь-який метал. Тому ми впевнені, що наша акція перетворить їхні пошуки на пекло», — пояснив фахівець Рескомітету Володимир Руєв. Він також запевнив, що справжнім археологам це абсолютно не зашкодить. Адже метал залишиться у верхньому шарі грунту, який під час розкопок завжди знімають.

Голова Рескомітету з культурної спадщини Лариса Опанасюк розповіла, що в Криму  сконцентрована колосальна кількість пам’яток, тому проблема їх розграбування завжди стояла дуже гостро. Нині відомство може скласти значний список пограбованих і втрачених назавжди безцінних пам’яток археології —  печерних міст, курганів, склепів, могильників  та  інших історичних об’єктів. Аби вберегти історію від знищення, комітет постійно співпрацює із правоохоронцями, але здебільшого такі злочини розкривають вкрай рідко. «Звісно, що найкраще запобігання розграбуванню — офіційні археологічні розкопки, але для цього потрібне фінансування.  Тому вивчивши світовий досвід, вирішили боротися із шукачами легкої наживи в інший спосіб», — пояснила голова комітету.

Наступним місцем проведення акції стане давнє поселення Мангуп-кале, що теж розташоване у Бахчисарайському районі.  Голова місцевої райдержадміністрації Ільмі Умеров, який брав участь у заході на Баклі, запропонував на наступному етапі використовувати для розсіювання металевого сміття аероплани або вертоліт, як це роблять у світі. У свою чергу голова Рескомітету звернулася до  директорів заводів, підприємців, не байдужих до своєї історії людей підтримати акцію. Для подальшої її реалізації потрібна металева стружка, монети номіналом 1—2 копійки, алюмінієвий дріт.

 ДОВІДКА «УК»

На обліку в Криму під охороною держави перебуває понад

9 тисяч пам’яток історичної та культурної спадщини. З них понад 5,5 тисячі — пам’ятки археології, що становлять більш як 60% культурної спадщини. Це найбільш щільна концентрація археологічних пам’яток в Україні.