МИТНИЙ СОЮЗ. Україна може вибудовувати співпрацю з Митним Союзом на основі формули «3+1», про це заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара на Експертному форумі «Україна-2013».

Леонід Кожара, міністр закордонних справ України: «Торгівельні взаємини з Митним Союзом не є для нас питанням цивілізаційного вибору. Митний союз – це 60 мільярдів доларів товарообігу. Хіба ми можемо відмовитися від настільки потужного ринку? І тому ми ведемо пошук форм співпраці з ним. Загальна основа – запропонована Президентом формула «3+1».

Утім у Росії не розуміють, що саме означає формула «3+1» та чим вона відрізняється від відносин інших країн із Митним Союзом, вважає заступник голови комітету з міжнародної політики Ради Федерації Андрєй Клімов.

Андрєй Клімов, комітет з міжнародної політики Ради Федерації, РФ: «У нас є Митний Союз, там все прописано, є відносини з Митним Союзом, які вибудовують різні держави і різні союзи. Але це не формула «3+1» – є союз, а є відносини з союзом. Якщо Україна збирається запропонувати щось третє, то, звісно, хотілося б, аби це було сформульовано чіткіше».

Знизити ціну на газ можливо і без вступу України до Митного Союзу, про це 1 лютого заявляв посол Росії Михаїл Зурабов. І хоча у Кремлі цієї інформації не підтвердили, експерти вважають: сторони могли почати перемовини про створення двостороннього консорціуму з управління українською ГТС. Участь у ній ЄС наразі під питанням, але для України – стратегічно важлива, вважає політолог Ігор Когут.

Ігор Когут, Лабораторія законодавчих ініціатив:«Чи може бути наша ГТС розмінною монетою? Так. Але якщо в ній буде брати участь так само третя сторона, Європейський Союз, котрий би просто міг за певних кризових моментів нагадувати умови контракту. Бути певною вірчою грамотою».

 Copyright © 2013 euronews