БЕЗВІЗОВИЙ РЕЖИМ. Мандрувати в Європу без віз є давньою мрією багатьох росіян. А мешканці країн ЄС охочіше б вирушали в подорож до Росії, якби не слід було оформлювати візу. Нинішня криза єврозони дає прихильникам взаємного скасування віз додаткові аргументи.

«Москва і Санкт-Петербург є класичними містами для короткого візиту,- каже Том Дженкінс, виконавчий директор Асоціації європейських туроператорів. – Але 100 євро за візу тільки на вихідні – це шалені гроші».

Виконавчий директор Асоціації туроператорів Росії Майя Ломідзе зазначила, що росіяни витрачають за кордоном більше інших, але Європа цим не користується.

«Європі буде складно, тому що європейський напрямок, обтяжений візовим бар’єром, буде стикатися з конкуренцією з боку інших напрямків – безвізових, які пропонують більш конкурентні ціни».

Цими днями у Брюсселі зібралися посадовці із ЄС і Росії, щоб обговорити можливість скасування віз. Але цього у найближчому майбутньому не трапиться.

«Нам треба буде провести переговори, аби виконати всі критерії, що стосуються безпеки, документів, умов, змін у візах, співпраці в різних галузях»,- заявив керівник директорату Єврокомісії з внутрішніх справ Стефано Мансервізі.

Москва воліє, аби історичне рішення про скасування віз було ухвалено наступного року. Росіяни наполягають, що таким чином Європа відчинить двері не для шукачів притулку чи злочинців, а для російських туристів з купою грошей. У Європі, однак, у цьому не впевнені.

 Copyright © 2012 euronews