ПАЛИЦЯ В КОЛЕСА. З отриманням статусу кандидата в ЄС Сербії доведеться почекати до саміту Євросоюзу у четвер-пятницю. Надати цей статус Белграду обіцяли у вівторок, але проти цього несподівано виступила Румунія, яка зажадала від Сербії гарантій захисту 30-тисячної румунської меншини.

Говорить президент Сербії Боріс Тадіч:

«Ми очікуємо позитивного остаточного рішення. Зараз ми обговорюємо певні проблеми між Сербією та деякими країнами-членами ЄС. Сербія згодна виконати всі умови, які передбачено в Копенгагенських критеріях для отримання членства в ЄС. Але Сербія не збирається погоджуватися на якісь вимоги, яких немає у цих критеріях».

Кандидатський статус Сербії мали надати міністри європейських справ усіх 27 країн Євросоюзу. На відмову Румунії підписати угоду інші учасники відповіли, що настав час нагородити Белград за демократичні реформи, видачу воєнних злочинців і домовленість із Косово. Коментує сербський тележурналіст Душан Гаїч:

«Здається дивним, що зараз ми раптом порушили питання про румунську меншість на сході Сербії. Це питання також може підірвати довіру до ЄС, тому що для отримання статусу кандидата існував перелік умов. Їх було виконано, і тут раптом виникає питання румунської меншини на сході Сербії».

Маргеріта Сфорца, Євроньюз:

«Мине ще багато часу, перш ніж Сербія зможе офіційно розпочати переговори про вступ до ЄС. Джерела у Єврокомісії кажуть, що слід дочекатися звітів Єврокомісії по країнах-кандидатах. А вже потім підтримувати подальші переговори між Белградом та ЄС».

Copyright © 2012 euronews