БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Похолодання — не перешкода для сезонних клопотів «еменесників»

Хоч і з запізненням, але зима таки почала «качати» свої права: за прогнозами метеорологів, слідом за снігопадами по всій території країни очікується істотне зниження температури. Починаючи зі східних і північно-східних областей стовпчики термометрів упадуть до 14—19 градусів морозу вдень і до 21-го вночі, заявив на прес-конференції в Міністерстві надзвичайних ситуацій начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, найхолодніше буде на півночі та північному сході Лівобережжя, де морози з великою долею ймовірності сягнуть 22—28 градусів нижче нуля.

Правда, приблизно 4—7 лютого на нас чекає короткочасне потепління, місцями аж до відлиги. Йтиме сніг з переходом у мокрий сніг, на півдні з дощем. Проте вже 8—9 лютого температура знову знизиться до стандартних зимових показників. Нічого аномального в цьому немає — останніми роками зима підносила ще й не такі сюрпризи.

Хто найпильніше слідкує за розвитком синоптичної ситуації, то це рятувальники МНС, які вже зараз готуються до традиційних весняних клопотів — сходження криги і можливих повеней. З такими морозами і снігопадами вірогідний будь-який розвиток подій. Саме тому вже сьогодні для ліквідації можливих надзвичайних ситуацій готуються близько 40 тисяч людей особового складу міністерств: надзвичайних ситуацій, внутрішніх справ, інфраструктури, регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державного агентства водних ресурсів та інших відомств, повідомив на цій самій прес-конференції директор департаменту управління рятувальними силами МНС Григорій Марченко.

Зокрема, рятувальники перевіряють стан готовності всієї своєї техніки, плавзасобів, помп для відкачування води, пересувних пунктів обігріву. Обговорюється питання залучення в разі необхідності відомчої авіації МНС, Міноборони і МВС для розвідки, евакуації людей та надання допомоги потерпілим. Ряд підрозділів МНС забезпечуватимуть захист гідроспоруд та мостів і залучатимуться до ліквідації можливих крижаних заторів. Особлива увага приділятиметься спорудам Дніпровського каскаду, наголосив Григорій Марченко, — вже проведено розрахунок сил і засобів для гарантування безпеки кожної греблі українських гідроелектростанцій.

ДО РЕЧІ

За повідомленням прес-служби УМНС області, на Черкащині бригади енергетиків, які цілодобово працювали у посиленому режимі, завершили всі роботи щодо відновлення електропостачання населених пунктів, які були знеструмлені через негоду.

Разом із енергетиками працювали й підрозділи управління МНС, які допомагали обрізати старі дерева та гілки, що загрожували обриву проводів та заважали проводити відновлювальні роботи. Як повідомили рятувальники нашому власкору Владиславу Кирею, найближчим часом покращення погодних умов не очікується. Прогнозується продовження опадів, які припиняться лише після 25 січня. Натомість знизиться температура: до —24°С уночі, та до —15°С вдень.