Чим поїть Тиса українців та румунів? Яких сюрпризів можна очікувати від річки в разі тих чи тих  надзвичайних ситуацій? Наскільки безпечні притоки і джерела, що живлять цю водну артерію? На ці запитання допоможе відповісти українсько-румунський проект, у якому Румунія бере участь як член НАТО, а Україна — як країна-партнер.

Це перший проект НАТО з Україною, розпочатий за нового уряду, що свідчить про підтримку нашої країни цією впливовою міжнародною організацією.

Проектом передбачено створення єдиної системи моніторингу для прогнозування виникнення надзвичайних ситуацій, налагодження обміну інформацією та координації дій задля запобігання забрудненню транскордонних річок Румунії й України.

Від проекту очікують розроблення уніфікованих методів інвентаризації джерел забруднення води; методів комплексного оцінювання дії токсикантів; розширення наявної системи гідроекологічного моніторингу; вдосконалення методології ідентифікації джерел забруднення в надзвичайних ситуаціях. Робота розрахована на три роки. Основні дослідження здійснюватимуть науковці Університету «Бабеш-Боляй» (Румунія,  м. Клуж-Напока) та Інституту геохімії навколишнього середовища Академії наук України (м. Київ).

Будуть задіяні також служби з надзвичайних ситуацій, екологічної безпеки, гідрометеорології. З українського боку це ДСНС, Український гідрометеорологічний центр, Центральна геофізична обсерваторія, Держекоінспекція.

За словами директора проекту член-кореспондента НАН України Георгія Лисиченка, Румунія й Україна вже співпрацювали в питанні про Тису, зокрема розробили план інтегрованого управління басейном річки. Результатом цієї роботи стало створення системи гідрологічного моніторингу для прогнозування повеней. Новий же проект значно розширює завдання моніторингу за рахунок введення нової інформації про басейн річки, специфічні забруднюючі речовини, механізми їх потрапляння у водойму та створення планів аварійного водопостачання на випадок надзвичайних ситуацій.