ІНВЕСТИЦІЯ

Єврокомісія завершила у Рівненській області пілотний проект

Про проект загальною вартістю 750 тис. євро, який уперше в Україні здійснює у міченому Чорнобилем Володимирецькому районі Рівненщини Єврокомісія, ми розповідали торік навесні у матеріалі "І крізь Чорнобиль проростає сад". Тоді 69 жителів цього району отримали добірні саджанці відповідних сортів яблунь, полуниці, смородини та порічок, щоб зайнятися садівництвом. На додачу на них уже чекають трактори й інша техніка для обробітку майбутніх садів. І нарешті, завершальний етап проекту: автоклав для переробки вирощеної продукції орієнтовною вартістю мільйон гривень.

Експерти Єврокомісії побували в гостях у рівненських кооператорів, ознайомилися з їхнім виробничим потенціалом та можливостями у реалізації доволі амбітного соціально-економічного проекту.

- З кожним із 69 сьогоднішніх учасників проекту ми можемо укласти ф'ючерсні контракти, передбачивши в них закупівлю певних обсягів майбутньої продукції, а також, приміром, забезпечення тарою для її тимчасового зберігання.

Ми зацікавлені і в свіжій продукції садівництва, яку будемо реалізовувати через нашу торговельну мережу та мережу ресторанного господарства, використовувати для харчування школярів, - відзначив голова правління облспоживспілки Петро Бараш.

- Проект спрямований насамперед на самозайнятість населення, - каже керівник групи експертів Єврокомісії Манфред Шюссель (Німеччина). - Ваше переробне підприємство - найкраще з доброго десятка тих, які я бачив в Україні. Мені також імпонує комплексний підхід кооператорів до роботи в ринкових умовах: вони поєднують підприємливість і водночас глибоко розуміють проблеми простих селян.

- Нині, коли від Чорнобиля нас відділяє чверть століття, головним для Рівненщини є кваліфікований моніторинг територій із чітким визначенням рівня їх забруднення, - каже голова облдержадміністрації Василь Берташ. - Адже за цей час на державних пільгах та компенсаціях виросло ціле покоління. Так, держава зобов'язана будувати школи, дороги й газогони. Але повністю перекладати утримання цих територій на державні плечі неправильно. Тому сьогодні ми повинні мати насамперед правдиву й професійну інвентаризацію наших чорнобильських територій - а це, зауважте, майже півобласті, - щоб і в наші чорнобильські райони прийшов інвестор для їхнього подальшого розвитку. Цю роботу ми вже розпочинаємо коштом обласного бюджету.