Під час поїздки делегації Запорізької області до землі Саксонія-Ангальт (Німеччина) її учасники найбільше уваги приділили обговоренню питань розвитку культури. Так, за словами керівника профільного департаменту Владислава Морока, запорізька делегація ознайомилася з діяльністю Міністерства культури і освіти землі Саксонія-Ангальт, де німецька сторона презентувала свої здобутки у співпраці з ЮНЕСКО.

Скажімо, за останні роки основним акцентом роботи стало занесення до переліків всесвітньої культурної спадщини об’єктів архітектури. Запоріжці також презентували свої напрацювання в цьому напрямку. Наприклад, цього року до списків ЮНЕСКО мають занести історико-культурний заповідник «Кам’яна Могила», що на Мелітопольщині. Готують до номінації також курганний могильник «Солоха» та острів Хортиця.

Представники Міністерства культури землі Саксонія-Ангальт запропонували надати будь-яку допомогу в прискоренні процесу створення номінаційного досьє, сприяти залученню до цього фахівців із Мюнхена, Берліна. Німецька сторона запропонувала надати допомогу і стосовно об’єктів архітектурної спадщини, зокрема «Соцмістечку» в Запоріжжі та «Садибі Попова».

Широко презентували «Усну історію російсько-української війни 2014—2015 років» німецькій громаді в Центральному бюро землі Саксонія-Ангальт. За результатами презентації досягнуто домовленості щодо розширення акцій ознайомлення саксонців із військово-політичною ситуацією в Україні. Погодили презентації в Магдебурзі ще трьох томів «Усної історії російсько-української війни 2014—2015 років» навесні 2016 року.

У свою чергу німецька сторона запросила творчі колективи області до участі у традиційному фестивалі до дня Магдебурга. А очільник Центрального бюро запропонував провести в серпні-вересні презентацію пересувної експозиції «Історія Магдебурзького права» у музеях та бібліотеках Запорізької області.

ПРЯМА МОВА

Владислав МОРОКО,
керівник профільного департаменту Запорізької ОДА:

— Темпи дружніх відносин України з Німеччиною, що зростають, потребують ширшої просвітницької роботи в німецькому суспільстві. Тому важливо збільшити кількість зустрічей між представниками громадянського суспільства й наукової спільноти, щоб надавати громадянам Німеччини з перших рук інформацію про події в Україні без північно-східних посередників.