У Сєвєродонецьку відкрився Центр розвитку бізнесу. Підтримати аграріїв, що працюють поблизу лінії розмежування, та тих, чиї господарства зазнали збитків під час АТО, а також переселенців-підприємців, які хочуть почати свою справу з нуля на новому місці, — ось головні завдання Центру розвитку бізнесу, який відкрито у Сєвєродонецьку в межах проекту «Створення Центру розвитку бізнесу на базі Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу» за підтримки ПРООН та уряду Японії.

Українська Луганщина нині за фактом стала аграрною, як і країна загалом — зазначають фахівці. Але сільгосптоваровиробникам краю потрібна підтримка, адже через бойові дії на лінії розмежування вони втратили і частину земель, й частину врожаю. Через проведення АТО в область неохоче їдуть зернотрейдери та інвестори. Тяжка логістика зменшує шанси луганських аграріїв продати вирощений урожай за прийнятною ціною. Банки неохоче йдуть в область, бо є ризик. Так само з неохотою працюють з луганськими аграріями й страхові компанії. Але ж саме від кредитів перших та роботи других залежить чи, як у попередні роки, активно працюватимуть на тутешній території Аграрний фонд України та ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

Заступник голови ЛОВЦА з питань соціальної та гуманітарної сфери Ольга Лішик та директор ГО «АРР Східного Донбасу» Бичкова Лариса (зліва направо) урочисто відкривають центр. Фото Вадима ЛЮБЧЕНКО

Отакі нагальні проблеми краю, які напередодні відкриття Центру розвитку бізнесу з'ясували під час поїздок по області та спілкування з фермерами співробітники Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу.

«По-перше, ми об'їхали всі 12 районів області, познайомилися з місцевими фермерами, аби вони розповіли про нагальні питання, що їх хвилюють, й про те, яка допомога їм потрібна, — розповідає про етапи роботи директор Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу Лариса Бичкова. — Таким чином, ми не лише зробили аналіз ситуації, а й напрацювали велику базу контактів».

За її словами, серед нагальних проблем і та, що люди, особливо у віддалених сільських районах, мало поінформовані зокрема про те, які можливості тепер відкриваються у межах міжнародної допомоги. Тому під час другого етапу проекту співробітники Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу зібрали групу із двадцяти чотирьох сільських товаровиробників і делегували їх на XII міжнародну агропромислову виставку АГРОФОРУМ-2015. Там луганські аграрії дізналися про новинки технологій та сучасної техніки, взяли участь у семінарах і практичних конференціях. Новий досвід та знання, а також безпосереднє спілкування виявилися дуже корисними для всіх учасників.  І тепер уже три сотні фермерів області готові зареєструватися й використовувати у своїй повсякденній роботі модернізований сайт Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу, де в межах третього етапу проекту розроблено нову платформу — спеціально для сільського бізнесу краю.

«Четвертий етап — це організація серії тренінгів для учасників програми. Аби розв’язати нагальні проблеми сільського бізнесу краю, запрошено кращих фахівців з усієї України. До Сєвєродонецька приїдуть експерти зі Львова та Києва, — доповідає Лариса Бичкова. — Першим стартує тренінг з обговорення форс-мажорних обставин. Тут допомога потрібна багатьом, особливо тим, хто перебуває поблизу лінії розмежування, тобто у Станично-Луганському, Попаснянському, Новоайдарському районах, на  територіях, землі яких розташовані поблизу державного кордону з Росією та підпадають під 50-метрову зону відчуження. Крім того, така допомога потрібна фермерам із Сватівського району, де сталася трагедія через пожежу й вибухи на складі боєприпасів. Юристи Донецької торгово-промислової палати опрацюють індивідуально кожну ситуацію».

У планах проекту також тренінги, присвячені виходу на ринки ЄС, темам новітніх технологій у землеробстві. Директорка Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу обіцяє, що «всі нові й успішні практики, які є в Україні, просуватимемо на Луганщині». У перспективі планується створення револьверного фонду допомоги сільському господарству області, підготовка інвестиційного форуму та об'єднання в кластер сільських товаровиробників.

Впоратися з такими амбітними завданнями можна лише у співпраці з громадськими організаціями та представниками обласної влади Луганщини. В день урочистого відкриття Центру розвитку бізнесу представники цих структур вітали учасників нового проекту та обіцяли всіляку підтримку.