ТРАВМАТИЗМ. У Дніпропетровську дедалі частіше жертвами ДТП стають не водії, їхні пасажири або пішоходи, що переходять дорогу в неналежному місці (хоч і таких багато), а люди, які перебувають начебто в безпечних місцях — на зупинках, тротуарах. Згадаймо недавню трагічну подію, коли іномарка, в яку в’їхала інша іномарка, влетіла на зупинку громадського транспорту. В результаті жахливої аварії загинуло п’ятеро людей (зокрема дитина) і п’ятеро постраждали. Експертиза показала, що обидва водії таки були тверезими.

А що тоді говорити про безпечний дорожній рух під дією алкоголю? Наприклад, 14 травня на вулиці Юності в обласному центрі нетверезий водій Mercedes Vito із трьома пасажирами не впорався з керуванням і наїхав на автомобіль Kia, що стояв на узбіччі. Від удару останній зрушив з місця і збив жінку 1977 року народження з кількамісячною дитиною, які перебували на тротуарі. За словами начальника відділу профілактичної роботи УДАІ ГУМВС України в Дніпропетровській області, підполковника міліції Володимира Лебедєва, постраждалих із травмами різного ступеня важкості доставили у лікарню. А винний в аварії водій, як згодом з’ясувалося, був напідпитку після поминок на кладовищі, звідки й повертався. За те, що сів за кермо у нетверезому стані й спричинив ДТП, він нестиме кримінальну відповідальність.

Того самого дня патрулеві ДАІ довелося переслідувати 19-річного молодика, який п’яним керував батьковим автомобілем і вже давно був позбавлений водійських прав, оскільки в «доробку» мав три складених адміністративних протоколи за водіння у нетверезому стані. Цього разу автоінспектори були змушені зупиняти порушника силоміць і одягати на нього наручники. Четвертий протокол за статтею 130 Адміністративного кодексу зухвалому молодикові забезпечений.

Щоб таких випадків поменшало, обласна ДАІ провела профілактичні заходи під гаслом «П’яний водій — злочинець». За словами заступника начальника відділу організації роботи ДПС УДАІ підполковника міліції Дмитра Редьки, інспектори провели рейди наближеними до місць відпочинку територіями. В результаті було задокументовано 3017 порушень Правил дорожнього руху, з яких 471 скоїли водії в стані алкогольного сп’яніння. Державтоінспекція стверджує, що впродовж травневої декади травматизм на дорогах зменшився майже наполовину. Ось тільки не зрозуміло, чому такого позитиву досягають виключно в результаті всіляких показових операцій та рейдів, а вони не стають повсякденною практикою.