За дев’ять місяців 2016 року завдяки бюджетній децентралізації в селі Костянтинівка Новоодеського району виконали бюджет на 260 відсотків. Річний бюджет тут становить два мільйони гривень. Більше мільйона використали на соціальний розвиток. На суму понад 500 тисяч гривень капітально відремонтували клуб, провели роботи з освітлення вулиць, встановили двофазні лічильники. В селі всі дороги асфальтовані, в будинках є вода і газ, в доглянутому стані кладовище, організовано вивіз сміття. Нормою для селян стала практика прийняття спільних рішень, кожен житель — активний учасник управлінського процесу.

Так, колективно ухвалили рішення про встановлення на вулицях та в громадських будівлях камер відеоспостереження. Відтепер у Костянтинівського сільського голови Антона Паєнтка є можливість знати про все, що відбувається на ввіреній йому території. На робочому столі його кабінету комп’ютер, де цілодобово транслюють записи з дев’яти відеокамер, встановлених на вулицях, у будівлях сільської ради, клубу та дитячого садка.

— Це дуже зручно, коли в полі зору близько п’яти кілометрів території села, — розповідає Анатолій Миколайович. — Встановлення камер відеоспостереження — необхідний захід для безпеки в населеному пункті. Місяць тому заїжджі гастролери вночі викрали позашляховик. За допомогою записів із камери, ми одразу ж знайшли викрадачів.

У режимі онлайн кожен житель села може дізнатися, що відбувається на будь-якій з вулиць. Молодих батьків, діти яких відвідують дитсадок, це особливо влаштовує. Можна, сидячи за комп’ютером удома, дізнатися, чим займається дитина в садочку, що робить у цей момент вихователь. Ще одна перевага сільського нововведення полягає в тому, що у Костянтинівці зафіксовано один з найнижчих показників порушень правопорядку в районі. І це не тільки через відеоспостереження, а й тому, що люди створили свою народну дружину. Підхопили ініціативу сільського голови 16 чоловіків-добровольців, їхні номери телефонів роздали людям, вивісили на дошках оголошень поряд зі школою, сільським клубом, барами, магазинами. Дружинники, серед яких в основному члени мисливського товариства, добре володіють технікою самооборони, мають особистий транспорт. У разі скоєння правопорушення готові за дзвінком зібратися в повному складі та дістатися будь-якої точки села за 10—15 хвилин.

У повсякденній практиці роботи сільського голови Антона Паєнтка не одне нововведення, здатне привернути до себе увагу. На сьогодні всі жителі села (їх близько 900), залучені до процесу управління справами на своїй території. Для цього Антон Миколайович ініціював створення чотирьох громадських об’єднань за різними напрямами діяльності. Так, громадське об’єднання «Ласуня» вирішує питання стосовно передачі пасовищ у постійне розпорядження мешканців, які мають корів, а також регулює порядок випасу худоби.

Громадське об’єднання «Джерельце» розв’язує проблеми водозабезпечення. За кошти місцевого бюджету було відремонтовано сільський водогін, проведено очищення свердловин, встановлено загальний лічильник споживання електроенергії. Людям пояснили, що на кожному подвір’ї має бути встановлено індивідуальний лічильник води. Лічильники встановили, воду подають безкоштовно, а люди сплачують тільки за електроенергію, використану насосами. Таким чином селяни самостійно контролюють витрати води. Третє громадське об’єднання «Добрий побут» організували при комунальному підприємстві «Добробут». Коштом сільського бюджету купили бульдозер, трактор, іншу техніку, що дає змогу обробляти городи, вивозити сміття, ремонтувати вулиці. Розв’язано і проблему облаштування сміттєзвалища побутових відходів. Тепер регулярно за графіком тракторист «Добробуту» проїжджає біля кожного двору і збирає пакети зі сміттям. Така послуга коштує лише шість гривень на місяць з працюючого та чотири гривні з пенсіонера. Щоб запобігти несанкціонованому складуванню відходів, за вивіз сміття відповідає представник громадського об’єднання.

Село Костянтинівка потрапило в поле зору регіональних консультантів Офісу реформ Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України в межах «Децентралізаційного марафону». Згідно з Перспективним планом Костянтинівка має стати територіальним центром Костянтинівської об’єднаної територіальної громади у складі ще п’яти сільрад Новоодеського району: Себінської, Кандибінської, Гур’ївської, Воронцовської та Баловненської. Жителі сусідніх сіл начебто і не проти створення Костянтинівської об’єднаної територіальної громади. Але побоюються: якщо Костянтинівка стане центром громади, то зможе розвиватися краще за інших. Побоювання, на думку спеціалістів Офісу реформ, безпідставні. Адже, якщо мешканці Костянтинівки змогли самоорганізуватися і стати справжніми господарями на своїй території, їхній досвід буде корисний іншим.