СПІЛЬНИМИ ЗУСИЛЛЯМИ

Виїзні традиційні семінари «Ділові діалоги» узгоджують кроки кожного села і міста Прикарпаття на шляху розвитку всього регіону

У села Старі Кути, одного з найбільших у Косівському районі, є своя чітко виписана і затверджена, як годиться, сесією сільради Стратегія економічного розвитку до 2020 року (вона є складовою районної Стратегії економічного та соціального розвитку населених пунктів). До речі, про цей документ, його виконання і взагалі про історію та нинішнє життя старокутівців, з рішеннями сільради включно, можна ознайомитися на офіційному сайті села, що входить у загальну веб-мережу Косівщини. Її створення ініціювала і реалізувала районна влада.

Отак через Інтернет жителі Старих Кут розповідають про себе і дивляться, що нового у сусідів, аби запозичити корисний досвід в облаштуванні села. Так, у селі Смодне того ж району за два останні роки винайшли позабюджетні кошти і встановили понад 200 ліхтарів, які освітлюють вулиці і, зокрема, дороги, відремонтовані за кошти місцевого бюджету (на поточний та капітальний дорожні ремонти спрямували 209 тис. грн). Смоднівська сільська рада потурбувалася і про в’їзні знаки на сільських центральних вулицях — українською та англійською мовами, торік місцевим коштом капітально відремонтували будинок культури.

— А за підтримки районної державної адміністрації побудували пішохідний перехід через річку Рибниця вартістю 1,2 мільйона гривень. Загалом за останні 5 років із бюджету Смодницької сільської ради на соціально-економічний розвиток села скеровано 3,8 мільйона гривень, — розповів сільський голова Михайло Рабинюк на черговому засіданні обласного семінару «Ділові діалоги», що відбувся цього разу на базі  Косівського району за участю спеціалістів Івано-Франківської облдержадміністрації.

Присутні на семінарі керівники місцевих рад, сільських і районної, ділилися досвідом вирішення питань інфраструктурних змін своїх населених пунктів. Говорили про те, як найкраще оптимізувати взаємодію органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості задля вирішення найактуальніших питань життєдіяльності територіальних громад. Йшлося також про вдосконалення механізмів самоврядування, впровадження організаційних заходів з реалізації на теренах району і області соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича.

Голова районної державної адміністрації Ярослав Шинкарук розповів, як цього року розвиватиметься Косівський район, які громадські ініціативи підтримуватиме районна виконавча влада і які відбуватимуться  інфраструктурні перетворення в межах обласної програми «Прикарпаття — писанковий край».