УРЯТОВАНА СПАДЩИНА. Історичні і художні раритети поповнили держфонди чернівецьких музеїв, а не закордонні приватні колекції.

Серед старовинних предметів високої культурної та історичної цінності, вилучених правоохоронцями Буковини при спробі вивезти їх за кордон через міжнародний автомобільний пункт пропуску «Росошани» поза митним контролем, — ікона та десять металевих наконечників до стріл, виготовлених у XIII—XV ст. способом литва, кування та шліфування. За рішенням Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей Міністерства культури України ці зразки національної старовини будуть зберігатися і вивчатися буковинськими фахівцями та поповнять музейні фонди краю.

— Нас дуже тішить ця вже усталена традиція передачі буковинським музеям унікальних старожитностей, які збиралися контрабандою вивезти з країни, але завдяки правоохоронним органам залишилися у нас, — зазначає директор Чернівецького художнього музею Інна Кіцул. — Передану нам ікону «Ісус Христос з головою Іоана Хрестителя та предстоячими», зразок малярства на дереві кінця XIX ст., відвідувачі нашого музею зможуть побачити на щорічній виставці нових надходжень. Цілком імовірно, після її ретельного вивчення експертами із сакрального мистецтва художня рада музею надасть їй місце у постійній експозиції.

— Археологічні знахідки не можуть бути в особистому користуванні. Бо це історичне надбання народу, наша національна пам’ять, — переконана Наталія Холодницька, головний зберігач фондів Чернівецького обласного краєзнавчого музею. — Зброї середньовіччя в музеях не так багато. Ті кілька зразків, що маємо, дійшли до нас у не дуже задовільному стані. А ось ці металеві наконечники, яким 700 років, чудово збереглися. Це надзвичайно рідкісні предмети.