СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА.У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України під головуванням міністра Юрія Бойка відбулась нарада з розгляду поточного фінансово-економічного стану об'єднань та підприємств вугільної промисловості та подальших дій щодо вирішення актуальних проблем галузі, зокрема переходу на нові тарифні ставки, повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

Міністр Юрій Бойко зазначив, що питання соціального захисту шахтарів було пріоритетним напрямом роботи Міненерговугілля у 2011 році, і залишається таким і надалі.

Головну увагу на нараді було приділено переходу на нові тарифні ставки та підвищення заробітної плати працівникам галузі до законодавчо встановленого рівня.

«Підприємства галузі демонструють позитивну виробничу динаміку. Приблизно на 5 відсотків, незважаючи на морози, йде зростання видобутку вугілля в порівнянні з минулим роком. Є економічні передумови для збільшення зарплати нашим шахтарям і ми це будемо робити», - зауважив міністр.

Він також зазначив, що перехід на нові тарифні ставки протягом року буде проходити у декілька етапів, і перше підвищення зарплати відбудеться вже з 1 березня.

Під час засідання значну увагу було приділено також питанню реформування вугільної промисловості, зокрема, передачі підприємств галузі в оренду або концесію.

Міністр зазначив, що кінцевою метою приватизації чи концесії є отримання ефективного власника для шахти та зменшення навантаження на Державний бюджет.

«Приблизно одна третина шахт за умови технічного переоснащення та модернізації виробництва може здійснювати свою діяльність без державної підтримки. А це значна економія коштів, які можуть бути спрямовані на лікарні, школи, дитячі садки», - поінформував Юрій Бойко.

УНН