РЕСУРСИ

Керівник Міненерговугілля розповів деталі угоди  з компанією Shell, яка працюватиме в межах Юзівської ділянки

Згідно з договором, підписаним у Давосі, компанія Shell на першому етапі взяла на себе інвестиційні зобов’язання — 410 мільйонів доларів. Ці кошти витрачатимуть на геологорозвідку. Такими словами розпочав урядовий брифінг міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. За його словами, перші результати держава отримає вже у 2015 році.

«За оптимістичним сценарієм Shell, видобуток сланцевого газу на Юзівській ділянці становитиме майже 20 мільярдів кубічних метрів на рік, а за песимістичним — 10 мільярдів кубічних метрів газу. Та слід зазначити, що ця компанія володіє серйозними, одними з кращих у світі технологіями, які дають змогу витягувати газ зі щільних колекторів. І при виході на промисловий видобуток обсяг інвестицій становитиме не менш як 10 мільярдів доларів», — пояснив міністр.

У цьому контексті він наголосив, що Україна за балансом 2012 року споживає 45—46 мільярдів кубічних метрів газу. А власний видобуток блакитного палива не менший за 20 мільярдів кубометрів на рік. «За оптимістичним сценарієм лише завдяки Юзівській площі ми можемо збільшити видобуток власного газу вдвічі», — акцентував Едуард Ставицький.

А потім висловив переконання, що у 2013 році наша країна видобуватиме на шельфі Чорного моря природного газу більше, ніж усі країни, які мають відношення до нього. «Найближчим часом — думаю, протягом місяця — мають бути підписані ще два договори: щодо Олеського родовища та Скіфської площі шельфу Чорного моря. Ці договори наразі перебувають на стадії узгодження», — акцентував міністр.

Щодо Скіфської площі він дав також оптимістичний прогноз, зважаючи на показники 2012 року. За рік на території 13 тисяч квадратних метрів видобувають 8—10 мільярдів кубічних метрів газу. А Міненерговугілля розраховує на показник 20 мільярдів кубометрів.

При цьому він додав, що міністерство вже відпрацювало конкурсну документацію Слобожанської площі на Харківщині та ділянки у Полтавській і Дніпропетровській областях. Окрім цього, заплановано провести конкурси ще на двох площах шельфу Чорного моря — Форос і Таврія. «Ми ведемо переговори з великими інвесторами щодо розробки мілководного шельфу», — додав Едуард Ставицький.

Насамкінець урядовець зауважив, що у зв’язку з добуванням сланцевого газу на території Юзівської площі, підстав для того, щоб перейматися екологічними наслідками, немає. Адже компанія Shell взяла на себе всі зобов’язання щодо екологічної безпеки, вони прописані в договорі. До того ж у світі, за його словами, ще не було жодної аварії, пов’язаної з видобутком сланцевого газу.