Найвірогідніше, влада РФ програє в міжнародному суді позов до України про невиплату їм так званого боргу Януковича, якщо буде встановлено, що на той час Москва вже готувала план анексії Криму. Про це в інтерв’ю Bloomberg заявив професор права в Duke University Міту Гулят.

Інші експерти також скептично ставляться до шансів Росії на успіх у запланованому судовому процесі. Практично стягнути цей борг з України буде непросто, навіть за умови позитивного рішення на користь Москви. Однак Росія спробує взяти контроль над українським майном за кордоном через судові процеси у конкретних країнах, повідомляє Укрінформ.

Натомість Росія чекатиме на погашення боргу до кінця року, однак, за всіма показниками, варіанти для його повернення дуже обмежені. «Дефолт України за цим боргом не призведе до припинення програми МВФ, а ось неухвалення бюджету і податкових законів — може. Москва вже заявила, що позиватиметься. Не знаю, до чого це призведе, але важко зрозуміти, чому Україна мусить платити з огляду на агресію Росії на Донбасі», — вважає колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.