УМІЛІ РУКИ. Маленькі майстри відобразили магію зимових свят.

Перебіг зимових свят відобразили у своїх творчих доробках вихованці гуртків образотворчого мистецтва найстарішої в Київській області музичної школи села Щасливе та декоративно-прикладного мистецтва Київського палацу дітей та юнацтва, а продемонстрували їх на  виставці «Від Миколая до Стрітення». Вона діятиме до 14 лютого в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України.

Дитячі руки відтворили край, де панує свято, світло й диво. Над головою в танці зі сніжинками кружляють паперові янголи. Навкруги змальовані засніжені двори, де ходять колядники. Ось ангели спустилися на землю, а художник за покликанням — мороз — малює на склі. Вакула летить на чорті до Петербурга за черевичками для Оксани, неподалік розмахнув крилами «Різдвяний птах» і земний та космічний світи злилися воєдино в «Міфологічних перетинах». Відвідувачів зустрічає усміхнена «Різдвяна панна» — паперова пластика, заввишки з дорослого, створена дітьми віком від 12 до 13 років. Свою білосніжну господиню вони вбрали у святковий вінок і народний український одяг з витинаним орнаментом. Тож така паперова скульптура — гарна пара (а то й альтернатива) Сніговику. Тут можна побачити навіть різдвяну писанку, де виграють «Святкові музики», ялинки з бісеру та намистинок і гламурних «Пінгвінів на крижині» з оздобленими блискітками спинами.

Під час відбору дитячих малюнків ініціатор  виставки старший науковий співробітник музею Світлана Муштенко та заступник директора музичної школи Щасливого Тетяна Косцевич зважали не лише на їхню тематику, а й на художнє виконання. Тому експозиція вийшла неоднорідною за спрямуванням. До прикладу, є тут і колоритне зображення багаторазово оспіваного живописцями козака Мамая. Різноманітні й техніки виконання робіт: паперові витинанки, аплікації, малюнки, створені гуашшю та ручками.

Усі роботи, представлені на виставці, створені вмілими дитячими руками. Фото Дарини ФІАЛКО

Рівень виконання робіт залежить від віку юного творця та, звісно, хисту. Так, презентовані й творіння з осмисленими до дрібниць композиціями та образами, і малюнки, що спершу викликають подив, та все-таки привертають дитячою невимушеністю. Хто ж, як не дитина, намалює себе без шиї та рук чи випустить героя ілюстрації без кожуха на лютий мороз. Виділяються з-поміж експонатів малюнки 9-річного Павла й 7-річної Любові-Евеліни Мартинюків — дітей відомого художника. Певно, далися взнаки гени: незважаючи на вік дітей, помітно, що вони відчувають колір і гармонійно передають свою уяву на папері.

«Наша мета — продемонструвати творчий потенціал дітей, наголосити на  їхньому естетичному вихованні на основі класичних традицій. Експозиція вийшла теплою. Такі виставки дають багато не лише дітям, а й дорослим. Коли сюди зайшла художниця Наталя Рудюк, вона не могла відійти від цих робіт, захоплюючись їхніми безпосередністю і колоритом», — розповіла Світлана Муштенко.