Всесвітньо відома обробка «Щедрик» належить до тих, над якими талановитий український композитор Микола Леонтович працював майже все життя. Першу її редакцію було написано до 1901—1902 рр., другу — в 1906—1908, третю — 1914, четверту — 1916 і нарешті п’яту — 1919 року.

Уперше «Щедрика» виконав хор Київського університету 1916-го, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами, викладав у Музично-драматичній школі (згодом — інституті його імені), працював у музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв та очолив щойно створений державний оркестр.

 «Він ніби різьбяр у музиці, що творить найтонші музичні вартості, неначе мережива із шовку. Його техніка настільки «ажурна», ніби тонка різьба із золота, прикрашена самоцвітним камінням. Леонтович бере невеличку річ і так викарбує, що просто дивуєшся: маленьку простеньку мелодію він розгорне на широку картину з безліччю найрізноманітніших фарб», — так відгукнувся про творчість Миколи Леонтовича  інший український композитор і диригент  Кирило Стеценко.

А ще в короткому  як на щедрівку творі згадано про те, без чого, на жаль, не може існувати  сучасний світ: «В тебе товар весь хороший, Будеш мати мірку грошей». А хто хоче, може почути подзвін срібла-злота у переспіваній із Леонтовича «колядці дзвонів» — Carol of the Bells, Ukrainian Bell Carol, Ukrainian Carol. Напередодні Святого Навечір’я Національний банк України ввів в обіг дві пам’ятні монети «Щедрик (до 100-річчя першого хорового виконання твору М. Леонтовича)» номіналом 5 гривень з нейзильберу та 20 гривень зі срібла.

Монети «Щедрик» продовжують серію «Українська спадщина». Срібна з футляром коштує 1370 гривень, з нейзильберу — 38 гривень. Тираж монет — 3000 та 50 000 відповідно.

На аверсі монети з нейзильберу розміщено рельєфне зображення ластівки на фоні нотних рядків, на реверсі — групу колядників, що співають, один із них тримає різдвяну зірку, над якою написи — «ЩЕДРИК, ЩЕДРИК, ЩЕДРІВОЧКА». 

Срібна монета оздоблена блакитним коштовним камінчиком (кубічний оксид цирконію діаметром 2 мм) та кольоровим голографічним зображенням. На її аверсі у намистовому колі зображено різдвяну зірку, в центрі якої — колядники, між променями зірки — по три дзвоники. На реверсі розміщено композицію, поділену на дві частини стилізованим музичним рядком зі «Щедрика»: угорі портрет Миколи Леонтовича з диригентською паличкою у правій руці, на лівій руці композитора сидить ластівка, праворуч — напис «МИКОЛА ЛЕОНТОВИЧ»; ліворуч від портрета на тлі концентричних кіл, що символізують звучання музики, у центрі яких вставка з кубічного оксиду цирконію, напис «ЩЕДРИК»; унизу «колядка дзвонів» — на фоні кольорових голографічних кіл зображено дзвоники.

Окрім нумізматичної цінності, монети мають ще й просвітницьку мету, адже це чергове нагадування про велич української нації.