Президент Петро Порошенко затвердив указом нове Положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка і вніс зміни до положення про відповідний комітет.

«Премія є державною нагородою. Важливо так модернізувати її процедури, щоб значно посилити довіру до конкурсного відбору, щоб все суспільство звертало увагу на твори, що розглядають, щоб цей інтерес впливав на нас із вами, на розвиток національного культурного середовища», — цитує слова глави держави його прес-служба. Крім того, важливо, щоб вшановані премією твори могли гідно представляти нашу країну і в європейському, і в світовому культурному процесі як його невід’ємну і глибоко самобутню складову.

«Очолити комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю і водночас є глибоким інтелектуалом і майстром слова», — сказав Президент, характеризуючи його нового голову Юрія Щербака. До нового складу комітету також увійшли люди різних поколінь — від «шістдесятників» до ровесників нашої Української Незалежності.