До ЗНО залишається зовсім небагато часу, тож попит на підручники для різних класів у бібліотеках великий – адже випускникам доводиться повторювати увесь матеріал за попередні роки навчання. Тим часом нові підручники для учнів 4-х та 7-х класів у багатьох школах з’явилися, але небагато.

Нині ж незадовго до проведення ЗНО в організаторів тестування побільшало роботи: доводиться прораховувати і запобігати різним видам зловживань. Адже не секрет, що чимало школярів на ЗНО та інших видах перевірки знань розраховують не тільки на власні сили, а й на шпаргалки. Скажімо, останнім часом у продажу з’явилася техніка, котра дозволяє учневі списати таким чином, що про це жоден учитель не здогадається. Так, бездротовий мікронаушник легко ховається у вухо і передає сигнал з мобільного телефону. Серед інших «електронних» шпаргалок популярні також замаскований під біжутерію bluetooth, bluetooth-окуляри тощо.

Неважко здогадатися, що в умовах нестачі підручників та високих цін на послуги репетиторів, попит на подібну техніку буде значним.

«І як ми маємо книжки розподілити між учнями, не уявляю. Та нам то таке, а от вчителі будуть мати мороку», – хитає головою бібліотекар однієї зі шкіл, скаржачись на нестачу підручників. Туди нещодавно завезли нові підручники. Однак це лише третина від потреби. 

Завідувач складу демонструє гори пакунків із книжками. Гори високі, майже до стелі. І то це залишки: більшу половину міські та районні школи вже розібрали.

– Книжки надійшли у січні, на сьогодні більшість шкіл уже взяли підручники, – каже завскладу Ніна Михайлівна. – Коли нам привозять книги, ми їх розвантажуємо від восьмої ранку до полудня, а то й до другої дня. Робимо це у такий спосіб: просовуємо крізь вікно на складі (це підвал) довгу дошку, і нам по ній передають підручники. Потім, згідно рознарядки, представники шкіл приїжджають до нас на таксі, і ми знову на дошці їм видаємо підручники. 

Важка це робота, зізнається жінка. Адже треба кожному все правильно видати.

Чиновники кажуть, що книжки ділитимуть справедливо, адже є тільки третина від потреби, і надіються, що у школи таки надішлють решта підручників. Тим більше, що половину ціни книжок оплачується з місцевих бюджетів. 

А поки що бібліотекарі та вчителі у школах ламають собі голову, як справедливо розподілити те, що є, між учнями.

– Насамперед треба видати посібники дітям із соціально незахищених категорій, із сімей бійців АТО, – пояснює бібліотекар однієї з шкіл. – А якщо розподілити те, що залишається, то там навіть одного підручника на трьох не буде. Наприклад, комплект підручників для сьомого класу налічує 14 предметів. А ми отримали лише з трьох: німецької мови, фізики та трудового навчання. Та й то небагато. А, головне, батьки не хочуть розуміти, що немає усіх підручників. Вони чують інформацію, що книги уже є. І більше їх нічого не цікавить. Вони переконані, що кому-кому, а їхній дитині обов’язково має дістатися повний комплект. 

А дехто вже сумно жартує: підручники будуть в повному обсязі – до кінця року. 

Тимофій ФЕДІВ
для «Урядового кур’єра»