ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

Термомодернізація в навчальному закладі дала змогу заощадити бюджетні кошти 

Повністю завершено реконструкцію системи опалення в Яструбинівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Вознесенського району на Миколаївщині. Це має велике значення для навчального закладу. Школа на 465 учнів була здана в експлуатацію ще 1988 року. Стандартна триповерхова, побудована за типовим проектом, вона все ж таки мала певну особливість: стіни були зроблені із залізобетонних блоків, тож тепло в приміщеннях не зберігалося, температурний режим не дотримувався.

Директор закладу Лариса Давидович зазначає:

— Наша школа тривалий час була найхолоднішою в районі. Я працюю на своїй посаді з 2002-го, і всі ці роки ми намагалися розв’язати проблему з теплом. Перемістили котельню, яка раніше розташовувалася далеко, на подвір’я школи. Частково змінювали систему опалення. Але все це не давало належних результатів. Слід було приймати кардинальні рішення, вкладати в реконструкцію системи опалення великі кошти.

Нарешті завдяки ініціативі районної влади на обласному рівні було вирішено здійснити серйозну перебудову опалювальної системи школи. Ці роботи виконували у два етапи. В 2011 році замінили опалення, в нинішньому — утеплили фасад. Замовником реконструкції виступило управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації, підрядною організацією визначено ТОВ «Антарес-БУД». Загальна вартість будівельно-монтажних робіт становила 1 млн 762 тис. грн бюджетних коштів.

Нині сільська школа має привабливий вигляд ззовні, тепло і комфортно в ній усередині. Задоволені й діти, і батьки, й учителі. Яструбинівська ЗОШ стала другою в області, в якій  впроваджені сучасні енергоощадні та енергоефективні технології. Спочатку повністю реконструювали шкільну котельню, в якій встановили два нових котли під тверде паливо та два електричних котли. Замінили всі труби під тепло та батареї в приміщеннях. Водночас утеплили фасад школи, встановили 202 металопластикових вікна, замінили вхідні двері. Установка електричних котлів дасть можливість зекономити на постачанні тепла. Адже електроенергію використовуватимуть уночі, за так званим «нічним», значно нижчим тарифом. Тож менше бюджетних коштів доведеться витрачати на тверде паливо.

Нова система опалення пройшла перші іспити: у період осінніх дощів, коли в школі зазвичай сиро, холоду вже ніхто не відчував. Приміщення добре прогріті. Діти й педагоги сподіваються, що витримає реконструйована система навіть суворі морози.