НОВАЦІЇ. Про зміни, що найближчим часом очікують освітянську ниву, йшлося на відеоконференції, яку провів у Будинку уряду перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебрівський. Він зокрема повідомив, що 1 вересня середні  навчальні заклади перейдуть на нові програми. До цього потрібно готуватися вже тепер. Міністерство планує в середині серпня провести рейди-огляди всіх регіонів. Підсумки підготовки початкової школи до роботи в нових умовах  підбиватимуть 28 серпня цього року.

Серед численних запитань, які надходили  з областей першому заступникові міністра, чільне місце посіли проблеми щодо забезпечення  сільських навчальних закладів шкільними автобусами. За словами Бориса Жебрівського, нова програма «Шкільний автобус» передбачає безкоштовне перевезення дітей і педагогів у селах, а також у малих шахтарських містах. На жаль, поки що не розв’язано проблеми щодо охоплення цим видом послуг учнів профтехучилищ.

А на селі все ще гострою є проблема нестачі шкільних автобусів. Фото з сайту ukrtime.com

У профтехосвіті, наголошували представники з місць, накопичилася  низка проблем. Зокрема учням на підприємствах не надають можливості проходити практику. Якщо десь і беруть, то без оплати їхньої праці, що суперечить чинному законодавству. Ще одна біда — застаріле обладнання, на якому неможливо підготувати фахівця для сучасного виробництва.

Звертали також увагу на необхідність підготовки вчителів за двома спеціальностями. Скажімо, викладач біології й хімії та іноземної мови. Окремо йшлося про потребу підвищення статусу сільського вчителя. Всі ці та інші проблеми, запевнив посадовець, міністерство розв’язуватиме за широкої участі громадськості.