ФОРУМ. Наливаю в банку мастил, потім — спеціальної суміші, розробленої одним із українських академічних інститутів. За мить сорбенти зв’язують мастило, не даючи йому осісти на дно, а чотири види ретельно відібраних бактерій починають ласувати вмістом масного «коржа». На власні очі (руки) переконавшись, що вітчизняній науці є що запропонувати для боротьби із забрудненням нафтою та її похідними, прямую до іншого стенда. Виставка, що працює в рамках форуму «Довкілля для України», демонструє ще чимало цікавого. 

Форум, який учора урочисто відкрили у столиці перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова і міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков, працюватиме ще два дні. Крім виставки, тут пройде чимало інших заходів, зокрема семінар-тренінг з екологічного аудиту, «круглий стіл» із запобігання наслідкам змін клімату, обговорення шляхів розвитку національної екологічної мережі. Сподіваюся, під час останнього порушать і питання щодо долі Ялтинського природного заповідника, буде надано чітку інформацію про найцінніші, прибережні його ділянки. Адже чутки про вилучення майже тисячі гектарів цих заповідних лісів і передачу їх під забудову вже негативно позначилися на іміджі ялтинського курорту. І якщо твердо не заявити на увесь світ або принаймні СНД про те, що ніхто нічого вилучати не буде, це дасться взнаки вже у цьому туристично-курортному сезоні.

Нинішній форум — ювілейний. Початок проведення таких заходів поклала V Всеєвропейська конференція міністрів охорони навколишнього природного середовища «Довкілля для Європи», яка проходила під цим самим дахом у травні 2003-го. На ній було підписано Карпатську конвенцію, низку протоколів до Оргуської конвенції. Про це на відкритті форуму нагадала т. в. о. Постійного представника ПРООН в Україні Рікарда Рігер.

Україна тоді взяла на себе чимало зобов’язань. Як вона їх виконує, можна побачити на нинішньому форумі.