АРХІВНА СПРАВА. Запоріжці вимагають визнати метрику Нестора Махна  унікальним документом.
 

Надання статусу «унікальний документ» метричному запису про народження та хрещення лідера селянського руху Нестора Івановича Махна ініціювали фахівці Державного архіву Запорізької області. Запис міститься в метричній книзі Хрестовоздвиженської церкви села Гуляйполя Олександрівського повіту Катеринославської губернії, що нині зберігається в обласному архіві. Присвоєння такого статусу історичному документу впливає на те, яким чином він буде надалі зберігатися і використовуватися.

— Цей документ має зберігатися для нащадків в особливому режимі, оскільки постать Нестора Махна, його життя і діяльність мають надзвичайне значення для України, — вважає директор облархіву Олександр Тедеєв.

Окрім метрики людини, що стала національною легендою, архівісти пропонують висунути на номінацію «унікальний документ» ще й карти менонітських колоній краю, датовані 1867 роком. Втім, це не єдині папери у сховищах, що потребують ретельної уваги фахівців. Всього на зберіганні в Державному архіві Запорізької області перебуває понад 2 мільйони справ за 1774 — 2011 роки. Найбільш ранній комплекс документів — метричні книги Свято-Покровського собору, документи сільських і волосних управлінь, повітових землемірів, датовані кінцем XVIII століття — початком XIX століття.

Тож тут ведуть планомірну роботу з виявлення документів надзвичайної цінності — щороку переглядають сотні справ, зокрема торік таких було щонайменше 250. Втім, на жаль, ще жодному документу з Держархіву Запорізької області не присвоєно бажаний статус.

Водночас працівники Державного архіву Запорізької області ретельно переглядають грифи секретності матеріальних носіїв інформації колишнього СРСР. За підсумками цієї роботи тільки торік грифи секретності скасовано по 2546 справах.

— Минулого року архівісти переглянули грифи секретності справ та документів по шести фондах, як наслідок, скасовано грифи секретності по 2546 справах. Документи, що перебувають на секретному зберіганні, становлять лише 0,5% загальної кількості документів обласного архіву, — зазначив Олександр Тедеєв.

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

Також торік в рамках поповнення Національного архівного фонду важливою документацією з історії суспільства облархів прийняв на зберігання понад 37 тис. справ Національного архівного фонду України.

Станом на 1 січня 2012 року в Державному архіві Запорізької області зберігається більш як 2 млн справ за 1774 — 2011 роки, які сконцентровані в 7,8 тис. фондах, у тому числі 223 фондах дореволюційного періоду, 60 фондах документів особового походження видатних громадських діячів, представників науки і культури Запорізького краю.

Розвивається і мережа трудових архівів — їх сьогодні в області 76. Протягом минулого року працівниками трудових архівів прийнято на зберігання 22,3 тисячі справ з особового складу 474 ліквідованих організацій.