15 лютого вже традиційно афганці Рівненщини вирушають до пам’ятника загиблим у локальних війнах. Вічнозелена гірлянда в їхніх руках – символ нескореності духу тих, кому не з власної волі судилося пройти «чужі» війни.

Цього дня на очі міцних, як криця, чоловіків набігають сльози: то сльози пам’яті побратимів, які не повернулися з війни або ж пішли з життя вже потому. А їхні лави щороку рідшають: 2 тисячі 850 афганців та учасників інших локальних війн проживають сьогодні у краї. Звісно ж, із власним проблемами й тривогами.

Втім, нам вдається вирішувати ці проблеми: адже обласна громадська організація ветеранів Афганістану має сьогодні як ніколи тісну співпрацю з місцевою владою, – каже її голова Микола Ражик. – Вперше за багато років в обласному бюджеті-2012 закладено 240 тисяч гривень на допомогу родинам наших побратимів. Ми не маємо жодних проблем із лікуванням та реабілітацією в обласному госпіталі для ветеранів: зросли видатки на харчування та медикаменти, зведено новий сучасний фізіотерапевтичний корпус із басейном. Також збільшено кошти на статутну діяльність нашої організації.

Нещодавно з Держбюджету надійшло 5,5 мільйона гривень субвенції на добудову будинку по вулиці Черняка у Рівному, де отримають квартири афганці та їх родини. Це означає, що є не тільки розуміння Президента та Кабінету Міністрів, а й відповідна політична воля, – додає голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий. – Тому Кабмін значно збільшив і видатки на придбання автомобілів для афганців, які перебувають у черзі. Запевняю: все буде розподілено прозоро, відповідально й чесно.

 Нинішній, 2012-ий рік, оголошено на Рівненщині роком пам’яті загиблих в Афганістані та локальних війнах. Це означає, що за підтримки влади та меценатів пам’ятні знаки з’являться в кожному райцентрі краю. А ще – відкриються нові музейні кімнати та меморіальні дошки. Щоб не згасла свіча нашої пам’яті…