БОРГИ 

Із синиці в руках виросте  й журавель у небі

До радикальних дій, щоб привернути до своїх проблем увагу влади й усього міста, працівники харківського підприємства — заводу ім. Шевченка — вдаються не вперше. Завод заборгував працівникам, як повідомили у профспілці, приблизно 34 млн. грн. Та й цього року підприємство майже не працює. На прохідній висить наказ: припинити роботу з 3 квітня до 11 травня — через неповне завантаження виробництва. А оскільки в заводу є ще й борги перед обленерго, йому до всього цього відімкнули ще й світло. Щоправда, минулого тижня керівництво обласного управління промисловості, до якого «шевченківці» зверталися по допомогу, пообіцяло розв’язати їхні проблеми: виплатити борги із зарплати й увімкнути електрику на підприємстві. Але обіцянку не виконали. Отож кілька сотень робітників, прийшовши вранці на роботу й побачивши, що завод, як і раніше, стоїть, а грошей  немає, — зібралися біля прохідної, а потім перекрили  вулицю Жовтневої Революції, паралізувавши рух автомобілів  в обидва боки.

На щастя, дуже швидко приїхали представники влади: заступник голови Харківської облдержадміністрації з питань промисловості Андрій Моченков і начальник Головного управління промисловості, транспорту і зв’язку облдержадміністрації Юрій Гуренко. Їм укотре вдалося умовити пікетувальників спочатку звільнили проїжджу частину і відійти на узбіччя, а після конкретніших обіцянок — негайно подати електроенергію та до кінця тижня  виплатити по тисячі гривень — й узагалі розійтися.

Свою обіцянку влада цього разу виконала: на заводі й справді з’явилась електроенергія, але «шевченківці» не дуже раділи з цього приводу. Кажуть, роки минають, влада змінюється, керівники підприємства теж, а величезна заборгованість із зарплати як була, так і залишається не погашеною.

— Ми не отримували грошей уже кілька місяців, — бідкається   бригадир-регулювальник Олександр Котельников. — Мені особисто завод заборгував більш як 50 тисяч гривень.

Це підтвердив і голова профспілки заводу ім. Шевченка Віктор Вінников. За його словами, підприємство цього року майже не працювало.

Представники влади прокоментували непросту ситуацію, що склалася,  так: завод імені Шевченка намагаються врятувати від банкрутства, тож нині проводиться його санація, і в усьому, на їхню думку, винен головний санатор — Олександр Байдацький, якого пообіцяли замінити, як тільки знайдуть підходящу кандидатуру на його місце. Адже на рахунках заводу імені Шевченка є майже 3 млн. грн., а зарплати люди не отримали. Вони також пообіцяли, що гроші працівникам заводу почнуть видавати вже наступного дня.

І не обманули. Як підтвердили самі заводчани, їм почали віддавати зароблене. Щоправда, не все, а як обіцяли — по одній тисячі гривень на руки. Цього, звичайно ж, мало, але  краще, ніж нічого.

Як пояснив заступник голови Харківської облдержадміністрації Андрій Моченков, «проблема не в тому, що не виконуються зобов’язання перед колективом заводу ім. Шевченка, а в тому, що орган управління цим  підприємством розташований у Києві. Отож усі питання слід із ним узгоджувати, зокрема й про надходження грошей, які колектив уже заробив, і відвантажена продукція на завод імені Малишева та КП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова». Цей процес затягнувся на кілька днів. Із понеділка по п’ятницю ми займалися тим, що через Київ, через завод Малишева перераховували гроші на завод Шевченка. І тепер, від сьогодні аж до кінця тижня, щодня на підприємстві виплачуватимуть гроші», — підсумував заступник керівника області.

Стало також відомо, що за фактом затримки зарплати працівникам заводу імені Шевченка прокуратура Харківської області порушила нову кримінальну справу. Триває досудове слідство.