ВІЧНИЙ ЛЮДСЬКИЙ МОТОР? Група французьких лікарів зі шпиталю імені Жоржа Помпіду в Парижі, під керівництвом Алена Карпентьє, розробила прототип штучного серця, який невдовзі буде випробувано на людині. Штучне серце важить 900 грамів, тривалість його дії, завдяки зовнішній батарейці, – п’ять років.

Над розробкою штучного серця працювала група інженерів аерокосмічної служби у співпраці з організацією «Кармат», що спеціалізується на розробці штучних органів. Складність полягала в тому, щоб адаптувати протез до природного руху кожного пацієнта.

Новий винахід повертає надію 100 тисячам людей у цілому світі, які очікують пересадки серця. В операційній кімнаті лікарні імені Жоржа Помпіду дослідник проводить останні випробування – наразі на тваринах. Невдовзі дослідження перейдуть у нову стадію: штучне серце пересадять людині.

Три французькі лікарні, де проводяться трансплантації органів, готові прийняти п'ять перших примірників такого серця. Потрібне лише зелене світло з боку влади: його очікують отримати в найближчі тижні. 

Copyright © 2012 euronews