ПРОДБЕЗПЕКА. Про шкоду так званої швидкої їжі знають якщо не всі, то майже всі. Проте, як показує досвід, одна річ знати, і зовсім інша — правильно харчуватись. Корисна їжа — це приготовлені власноруч страви зі свіжих продуктів, але цей процес потребує чимало часу, тож споживачі часто обирають напівфабрикати. Особливо популярна серед українців ковбаса. Щоправда, сьогодні багато хто, дбаючи про своє здоров’я, відмовляється від тваринних жирів, віддаючи перевагу рослинним. Як наслідок, м’ясо купують пісне і ковбаси без шматочків жиру. Проте ці споживачіпомиляються, адже жиру багато навіть у «лікарській». У фарш, із якого її виготовляють, підмішують шкірку з окосту й інші компоненти. Потім цю суміш підфарбовують, додають стабілізатор та ароматизатор, завдяки чому кінцевий продукт має гарний вигляд і смакує добре.

— Продукти, в складі яких містяться трансжири, не потрібно купувати, — зауважує головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Бажано уникати харчів, у яких багато солі. Це здебільшого технологічні м’ясні продукти — сосиски, ковбаси, тушонка, в них багато не лише солі, а й інших не надто корисних домішок.

Популярний обід, особливо серед офісних працівників, — «швидка» локшина. Це видатне творіння кулінарів Сходу врятувало від «голодної смерті» багатьох. Відверто кажучи, в самій локшині немає нічого страшного для здоров’я. Неприємності «ховаються» в маленьких пакетиках, які додають до локшини.Саме в них містяться трансжири, підсилювачі смаку, глютамат натрію, ароматизатори. Все це потрібно для надання локшині того самого неперевершеного смаку. А якщо приправити цю смакоту майонезом чи кетчупом, — все це разом перетвориться на вбивчий коктейль для органів травлення. Не кращі за своїми корисними властивостями супчики з пакетиків із сухариками чи без них.

Улюблена закуска — чипси — теж не вражає своїми корисними властивостями. Навіть якщо на пакуванні є надпис, що виготовлений продукт лише з картоплі, хоч це не може бути щирою правдою. Адже щоб приготувати улюблену смакоту дітей та любителів пива, потрібні, як мінімум, картопля та жир, у якому її обсмажать. Зазвичай для цього використовують дешевий жир.