НОВАЦІЇ. Міністерство надзвичайних ситуацій планує розробити техніко-економічне обгрунтування запровадження системи екстреного виклику в Україні за номером 112 у поточному році. До кінця року планується також модернізувати вузлові станції зв’язку та провести необхідні комунікації. Наступним кроком буде введення в експлуатацію регіональних центрів системи «112» у містах проведення Євро-2012, щоб у другому кварталі екстрений виклик тут уже працював. До кінця 2012-го система запрацює у решті міст України.

Таку перспективну картину змалював на прес-конференції директор державного підприємства «Центр громадської безпеки 112» Ростислав Валіхновський.

Він нагадав, що Агентство торгівлі та розвитку США надало Україні грант у розмірі 649 тис. доларів на реалізацію системи екстреного виклику. Грант отримала всесвітньо відома американська компанія Winbourn Consulting, яка і реалізовуватиме проект в Україні. «Вона входить до п’ятірки найбільших інтеграторів подібних систем у світових масштабах. Ця компанія здійснила успішні проекти в багатьох країнах, де працюють подібні системи», — сказав посадовець.

Ростислав Валіхновський розповів, що грант було отримано під час поїздки української делегації до США, яка відбулася наприкінці минулого року, для ознайомлення з роботою американської системи екстреного виклику «911». Відповідаючи на запитання, чому Україна обрала номер екстреного виклику 112, а не 911, посадовець зазначив, що система «112» діє в країнах Євросоюзу. З огляду на інтеграцію України до цього простору було обрано саме цей номер екстреного виклику, повідомляє Укрінформ.