ПОДАТОК НА ОПАДИ

У Луганську виставляють рахунки за очищення стоків ті, хто до цього не причетний

Підприємці краю отримують листи від ТОВ «Луганськвода», у яких пропонується заплатити так званий «податок на опади», уклавши з водниками додаткову угоду. В одному з пунктів пропонованого документа вказано, що споживач «сплачує Постачальнику за обсяг стічних вод, який утворюється в результаті випадання атмосферних опадів, сніготанення та здійснення поливально-мийних робіт під час прибирання територій і неорганізовано потрапляє в мережі водовідведення». Дехто з бізнесменів уже отримав і самі «платіжки». Зазначена там сума перевищує податок на землю.

Реакція підприємців різна: хтось проігнорував, хтось запросив водників на «огляд», аби ті переконалися, що на території установи немає стічних колодязів. Інші дійшли до суду. Як кажуть віце-президент регіональної торгово-промислової палати Альберт Зінченко й начальник юридичного відділу ТОВ ВКФ «ЛІА» ЛТД Василь Бойко, «Гроші за послугу водники стягують, а саму послугу не надають». До того ж, бізнесмени вказують на те, що вимога сплачувати не є обгрунтованою і не відповідає чинному законодавству. Але парадокс ситуації, за словами голови громадської організації «Об’єднання роботодавців Луганської області» Миколи Дейнегіна, полягає в тому, що «Луганськвода» взагалі не має ніякого стосунку до очищення стічних вод. Ливневі стоки у Луганську не поєднані з каналізаційною системою, їх обслуговує експлуатаційно-лінійне управління автодоріг або ЖЕКи.

Та водники наполягають: «Збирання податку на опади — нормальний процес, який нині розгортається по всій Україні». Обговоренню проблеми присвятили засідання Клубу бізнесу, яке відбулося в регіональній торгово-промисловій палаті. Луганська РТПП разом із регіональними об’єднанням роботодавців та радою підприємців першими в Україні підготували звернення до голови Комітету держпідприємництва України Михайла Бродського із проханням вирішити правову колізію.