МИЛОСЕРДЯ. Волонтери Луганського національного університету імені Тараса Шевченка та вихованці ПТУ-інтерната для інвалідів вчать городян говорити про любов мовою глухих і «слухати серцем».

Як повідомили в прес-центрі вишу, ідея спілкуватися мовою жестів у найкращі дні життя виникла невипадково. З минулого року на базі університету діє унікальне відділення підготовки для студентів з інвалідністю. Це центр реабілітаційної та інклюзивної освіти, де в змішаних групах займаються майже 300 студентів з різними видами порушень фізичного розвитку, у тому числі ті, хто слабо чує. Навіть тим, як вони ставляться до навчання, ці юнаки та дівчата демонструють справжню силу духу. Тож волонтери назвали свою акцію «Слухати серцем», бо вважається, що глухі люди чують не крізь вуха, а просто серцем.

«Ми хочемо дізнатися, чи готові в нашому місті почути людину, яка звертається на мові жестів, і як наше суспільство реагує на таких людей. Тому ми запланували кілька заходів, які допоможуть не тільки глухим, але і звичайним луганчанам навчитися чути серцем», - розповіла завідувачка Центром реабілітаційного та інклюзивної освіти ЛНУ Ірина Клименко.

Крім того, за її словами, для самих юнаків та дівчат із вадами слуху участь в акції - це неоціненний досвід спілкування. Як правило, люди з інвалідністю живуть у своєму замкненому світі, і їм треба допомагати навчитися спілкуватися з новими, незнайомими для них людьми, аби у майбутньому якась безглузда випадковість в спілкуванні не стала для них драмою на все життя.